İSTANBUL (AA) - AİŞE HÜMEYRA BULOVALI - Türk ve İranlı oyuncular, ana tema olarak İran'ın Haft Sin sofrasının kullanıldığı "13" adlı kısa filmin çekimleri için İstanbul'da bir araya geldi.
Film, İran'ın Nevruz kutlamaları çerçevesinde bayramdan önce kurulan ve 7 farklı ürün konulan "Haft Sin" sofrasını ana tema olarak kullanıyor.
Filmin yapımcılarından Tülay Türken, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık 3-4 yıldır İran'la sinema sektöründe ortak yapımlarda çalıştığını söyledi.
Türken, "13" adlı kısa film ekibinin projede canı gönülden çalıştığını belirterek, "İran sinemasında hem teknik olarak hem de hikaye anlamında yapılmamış bir şeyi yapıyoruz. Çünkü filmimizin konusu İran kültürünün bir parçasıyla ilgili. İki kültürün birbirine harmanlanmasıyla İran'ın değişmez Haft Sin sofrasını metafor olarak kullandık. Umarım bunu seyirciye de yansıtabiliriz." dedi.
Filmde aynı zamanda "Sıla" karakterini canlandırdığını dile getiren Türken, "Filmde toplamda 7 oyuncu var. Hikaye 7 karakter üzerine dönüyor. Çünkü Haft Sin masası 7 sembolden oluşuyor. Bu karakterlerin her biri bu sembolleri temsil ediyor. Umarım başarılı bir filme imza atmış oluruz." ifadelerini kullandı.
Tülay Türken, Haft Sin hakkında da bilgi vererek, şunları kaydetti:
"Haft Sin, İran'ın 100 yıllardır alışılagelmiş bir sofrası. Aslında Türklerde de Nevruz Bayramı var. Ama biz İranlılar gibi kutlamıyoruz. Nevruz Bayramı, İran'ın yeni yılı. Haft Sin sofrasında 7 tane s harfi ile başlayan sembol ve ürün var. Bunların her birinin anlamı var. Elma, sarımsak gibi. Elma güzelliği, sarımsak sağlığı temsil ediyor. Biz de filmimizdeki karakterlerimizi onların masadaki sembollerin özelliklerine göre senkronize etmeye çalıştık."
- "Bir rüyayı gerçekleştirmek için bir araya geldik"
Yönetmen Ali Mohammadi, dil ve din farkının hiçbir zaman önemli olmadığının altını çizerek, "Biz İstanbul'da bir rüyayı gerçekleştirmek için bir araya geldik." dedi.
Senarist Emine Karataş da şu anda farklı dizilerin senaryo kadrolarında bulunduğunu dile getirerek, şöyle devam etti:
"Bu senarist olarak benim ilk kısa filmim olacak. İran hep duyduğum ama hakkında bir fikir sahibi olmadığım bir yerdi. Filmin hikayesinde İran dokuları eklendi. Takıntılı olduğum konular hep insan ilişkileriydi ve bu Haft Sin masası da insanları bir araya topladığımız bir masaydı. Basit bir olaydan ilişki ve süreçler nasıl tersine döner; aslında bu hikayede onu göstermeye çalıştık. Kısa vadede festivallere de açılmak istiyoruz."
- "Türk dizi ve sinema sektörünü çok beğeniyorum"
Afganistan Türkmeni oyuncu Muhammed Cangören, din, dil, ırk fark etmeksizin insanları bir araya getiren tek şeyin sanat olduğuna dikkati çekerek, filmdeki karakterinde sarımsağı canlandırdığını söyledi.
İranlı oyuncu Sherman İzadi ise şunları kaydetti:
"Hedefimiz kültürlerin arasında hiçbir fark, duvar olmadığını ve kültürlerimizin çekici olduğunu göstermek. Burada İranlılar ve Türkler bir araya geldiği zaman güzel bir kültürün yansıdığını da göstermek istiyoruz. Bu kısa film de aslında çok önemli bir mesaj içeriyor. Arzu ederiz ki izleyenler de anlattığımız mesajı alabilir, empati kurabilirler."
Türk dizi ve sinema sektörünü de çok beğendiğini söyleyen İzadi, "Türk sinemasındaki oyuncular da bana her zaman çekici gelmiştir. Yapımları da ilgi çekici olarak görüyorum. Çünkü Türk yapımı diziler ve oyuncular izleyeni tamamen derin bir şekilde konunun içerisine alabiliyor." değerlendirmesinde bulundu.
Görüntü yönetmenliğini Mohammad Maserati'nin gerçekleştirdiği filmin oyuncu kadrosunda ayrıca Ahmet Şenkaya, Maryam Erfaniyan ve Sevim Oyar yer alıyor.
Kaynak:
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? Google News’te KONHABER'e abone olun.