Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Gaziantep'te "7. Makine Halısı Desen Tasarım Yarışması" başladı

GAHİB Başkanı Ahmet Kaplan: "Sektörü daha iyi yere getirmek, katma değeri arttırmak için HADAT'ı kurduk. İleride yapacağımız çalışmalarla HATAD tarafından sertifika verilecek. Gaziantep Üniversitesinde halı tasarım bölümü açıldı, yetenekle öğrenci alındı. Öğrencilerimize burs veriyoruz"

Anadolu Ajansı haberine göre;

GAZİANTEP (AA) - Gaziantep'te düzenlenen "7. Makine Halısı Desen Tasarım Yarışması" açılış töreniyle başladı.


Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birliği (GAHİB) organizasyonunda Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Naci Topçuoğlu Meslek Yüksekokulu, Gaziantep İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Halı Tasarım Derneği (HATAD) iş birliğinde gerçekleştirilen "7. Makine Halısı Desen Tasarım Yarışması"nda finale kalan ve Gaziantepli halı firmaları tarafından dokunan 20 halı Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) hizmet binasında sergilendi.


GAHİB Başkanı Ahmet Kaplan, açılışta yaptığı konuşmada, bu yıl yedincisini düzenledikleri yarışmaya çeşitli üniversitelerden 200 eser geldiğini, jürinin değerlendirmeleri sonucunda finale kalan eserlerin sayısının 20'ye indiğini aktardı.


2020 halı ihracatı rakamlarına değinen Kaplan, Çin'in 2,96 milyar dolarla en çok halı ihracatı yapan birinci ülke olduğunu, Türkiye'nin de 2,62 milyar dolarla ikinci ihracatçı ülke konumunda bulunduğunu belirtti.


Kaplan, makine halısında da 4,75 milyar dolarlık "pasta" olduğunu Türkiye'nin 2,23 milyar dolarla en çok ihracat yapan ülke konumunda bulunduğunu aktardı.


Türkiye'nin, dünyadaki dokuma makine halısının yüzde 71'ini karşıladığını belirten Kaplan, şunları kaydetti:


"Bizden sonraki ikinci ülke yüzde 8'ini karşılıyor. Yaklaşık 9 kat fark var. Bu da ülke olarak halının başkenti olduğumuzu teyit ediyor. Biz bir kilo halıyı 2,93 dolara, Belçika 5,26 dolara, Çin 4,53 dolara satıyor. Türkiye çok rekabetçi bir ülke. Günün şartlarına göre adapte ediyor. Tasarım ihtiyacına göre müşterinin pazar ihtiyacını karşılıyor. Yüzde 71'lik pastaya sahip Türkiye'nin, katma değeri arttıracak potansiyel var. Karşınızda rakip yok. İkinci rakiple aranızda yaklaşık 9 kat fark var. Halı sektörü 2020 yılında nadir artış gösteren sektörlerden biriydi. Geçen yıl yüzde 7'lik artış gösterdik. Türkiye geneli ihracata baktığımızda 12 ayda 207 milyar dolarlık ihracat var. Bunun 3,3 milyar dolarını, Türkiye'nin ihracatının yüzde bir buçuğunu halı sektörü sağlamış oluyor."


Kaplan, konuşmasında Gaziantep'in ihracat rakamlarına da değinerek kentin son 12 ayda 9,6 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirildiğini, halı sektörünün bu ihracatın ilk sırasında yer aldığını belirtti.


Sektörle ilgili yaptıkları çalışmalara ilişkin de Kaplan, şöyle devam etti:


"Sektörü daha iyi yere getirmek, katma değeri arttırmak için HADAT'ı kurduk. İleride yapacağımız çalışmalarla HATAD tarafından sertifika verilecek. Gaziantep Üniversitesinde halı tasarım bölümü açıldı, yetenekle öğrenci alındı. Öğrencilerimize burs veriyoruz. İlerleyen süreçte iş garantisi noktasında destek verme planımız var. 4 yılın sonunda doğru gençleri yetiştirmiş oluruz. Şehirde böyle büyük sektör var. Yetenekli gençleri sektörle tanıştırmak, üniversitelerde halı tasarım bölümünü seçmeleri konusunda yönlendirmek istiyoruz. Halıcılık dış ticaret endüstri meslek lisesi açıldı. Buradaki öğrencilere de burs veriyoruz. Sektörün ihtiyacını karşılayacak bir lise olacak. Yine GAÜN'de halı yüksek lisans programı açıldı. Sektöre katkısı olacağına inanıyoruz."


​​​​​​​Akademisyenlerin sunumlarıyla devam eden törene, AK Parti Gaziantep Milletvekili Mehmet Sait Kirazoğlu, sektör temsilcileri ve öğrenciler katıldı.


Yarışmada ilk 5'e giren eserler, 26 Eylül Pazar günü düzenlenecek ödül töreninde açıklanacak.



Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”