Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Fransa'da genç sürücüye sıkılan polis kurşunu ülkeyi yangın yerine çevirdi

Nanterre kentinde Nael M. isimli 17 yaşındaki sürücünün öldürülmesine tepki gösteren gençler, ülke genelinde aralarında karakol ve okulların da bulunduğu yüzlerce kamu binası ve aracı ateşe verdi, olaylarda 800'den fazla kişi de gözaltına alındı.

Fransa’da genç sürücüye sıkılan polis kurşunu ülkeyi yangın yerine çevirdi
Başkent Paris'in banliyösü Nanterre'de 27 Haziran'da bir polis memurunun içinde 3 kişinin bulunduğu ve "dur" ihtarına uymayan bir araca tek el ateş açması sonucu 17 yaşındaki sürücü Nael M.'e kolundan ve göğsünden vurularak hayatını kaybetti.

Nael M.'nin vurulduğu anlara ait amatör kamera kayıtlarının sosyal medyaya yayılmasının ve polisin basına verdiği ilk bilgilerle çelişmesinin ardından olay ülke gündemine oturdu.Basında Nael M.'nin öldürülmesine ilişkin yer alan haberleri ve sonrasında çıkan olayları derledi.

Sürücüye ateş açan polisin, aynı gün "kasten adam öldürme" gerekçesiyle gözaltına alınması, Nael M.'nin yaşadığı Nanterre'de gençlerin sokağa çıkmasına engel olamadı.

Ülkedeki sokağa çıkanlar çoğunlukla 14-18 yaşındaki gençlerden oluşurken, 12-14 yaş aralığındaki bazı çocuklar da olaylara karıştı.

Nanterre'de başlayan olaylar 3. gününde ülkenin tamamına yayıldı
Olayın yaşandığı 27 Haziran'ın gecesinde özellikle Nanterre'in de içinde bulunduğu Hauts-de-Seine vilayetinde, eylemciler, araçlar ve çöp bidonlarını ateşe verirken, polise havai fişek fırlattı.

İkinci gece olaylar, Paris'in bazı banliyölerine ve ülkenin Lyon, Toulouse, Lille gibi birkaç büyük kentine yayıldı.

Dün gece de olayların şiddeti artarken, neredeyse Paris'in tüm banliyöleri ve ülkenin hemen hemen tüm bölgeleri yangın yerine döndü.

İlk iki gün aralarında polise ait ve toplu taşıma için kullanılanlar da dahil olmak üzere çok sayıda araç, okul ve karakol kundaklanırken; üçüncü gece Marsilya ve Paris gibi kentlerde mağazalar yağmalanmaya başlandı.

17 yaşındaki gencin annesinin, "ayaklanma" ve çocuğunun anısı için gösteri düzenlenmesi çağrısı yapmasının ardından dün, eylemciler, Nanterre'de yürüyüş düzenledi. Gösteri, polis ve eylemciler arasında çatışma alanına dönerken, kentte tansiyon tüm gece sürdü.

Polis, ölen gencin ailesinden özür diledi
Nanterre Savcılığı, genci öldüren polisin "kasten adam öldürme" gerekçesiyle tutuklu yargılanacağını açıkladı.

Tutuklanan polis, avukatı Laurent-Franck Lienard aracılığıyla gencin ailesinden özür dilerken; hükümetin günlerdir vatandaşları "sükunete" çağırmasına rağmen ülkede bu gece de olaylar devam etti.

Mağazalar yağmalandı
Paris, Marsilya, Reims, Tours gibi çok sayıda kentte mağazalar yağmalandı.

Dün, Fransa genelinde 500 kamu binası, 1900 araç ateşe verildi ve kamusal alanda 3 bin 880 noktada kundaklama yapıldı.

Ile-de-France bölgesi, zarar gören kamu tesislerinin onarımı için belediyelere yönelik 20 milyon avro yardım paketi açıkladı.

Belediyeler, karakollar, okullar kundaklandı
Polis ve eylemciler arasında ciddi çatışmaların yaşandığı son 3 günde eylemciler çok sayıda karakolu ateşe verdi ve polise havai fişek fırlattı.

Clichy-sous-Bois, Lille, Halluin, Mons-en-Barœul, Garges-les-Gonesse, Nogent-sur-Oise, Villeneuve-le-Roi kentlerinde belediye binaları, Tourcoing, Evreux, Bezon kentlerinde okul binaları, Marsilya'da da tarihi kütüphane ateşe verildi.

Dün, gösterilerin yoğun olduğu Paris'in de içinde bulunduğu Ile-de-France bölgesinde yerel saatle 21.00 itibarıyla tramvay ve otobüs seferleri iptal edildi.

4 kentte sokağa çıkma yasağı ilan edildi
29 Haziran itibarıyla Savigny-le-Temple, Compiegne'nin yanı sıra Neuilly-sur-Marne ve Clamart olmak üzere toplam 4 kentte gece belirli saatler arasında sokağa çıkma yasağı getirildi.

Olayların şiddetinin 3. gece artmasının ardından Bordo, Lille, Roubaix, Lyon kentlerinde özellikle terör ve organize suçlarla mücadelede görev alan özel polis timi RAID sahaya indi.

Gencin öldüğü kent Nanterre'de ise özel polis timi BRI görevlendirildi ve zırhlı araç da kullanıldı.

Aralarında Nanterre, Lyon, Nice'in de bulunduğu en az 3 kentte jandarmaya bağlı helikopter de devriye gezdi.

Polis ve jandarma sayısı 40 bine çıkartıldı
İçişleri Bakanlığı, 28 Haziran'da Paris banliyölerinde 2 bin polis ve jandarma görevlendirirken, dün bu sayıyı ülke genelinde 40 bine çıkardı.

İlk gece yalnızca 31 kişi gözaltına alınırken, bu sayı ikinci gün 180'in üzerine çıktı. Olayların şiddetinin arttığı dün ise 875 kişi gözaltına alınırken, 249 polis ve jandarma yaralandı.Eylemcilerden kaç kişinin ise yaralandığı henüz bilinmiyor.

Kaynak: AA

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English