ERZURUM (AA) - Erzurum'da, Erzurum Teknik Üniversitesi (ETÜ) koordinatörlüğünde 5 ülkeden 8 kurumun proje ortaklığında, düzensiz göçmenlere yönelik yürütülen "Keşfedilen Yaşam Projesi" isimli Avrupa Birliği Erasmus+ Projesinin kapanış etkinliği düzenlendi.
ETÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Prof. Dr. Muammer Yaylalı Konferans Salonunda, İtalya, İspanya, Polonya ve Yunanistan'dan ortak kuruluşların yanı sıra Türkiye'den Erzurum Bilim ve Sanat Derneği, Erzurum İl Göç İdaresi, Erzurum Olgunlaşma Enstitüsü ve Erzurum Büyükşehir Belediyesinin de katkıları ile yürütülen projenin kapanışı yapıldı.
Erzurum Vali Yardımcısı Can Atak, programda yaptığı konuşmada, söz konusu projeye imza atan Erzurum'un Türkiye'de ne kadar değerli ve kıymetli olduğunun göstergesi olduğunu söyledi.
Valilik olarak mülteci ve göçmenlere yapılan her türlü olumlu projenin destekçisi olduklarını belirten Atak, "Mültecilere karşı yapılacak her türlü olumsuz olayı da kabul etmeyeceğimiz ve karşısında duracağımızı da belirtmek istiyorum. Bu projeyle görüyoruz ki Erzurum sadece bölgenin değil Türkiye'nin lokomotif şehri. İnanıyorum ki bu proje tüm Türkiye'ye örnek olacak ve uygulanabilir hale gelecek." dedi.
ETÜ Rektörü Prof. Dr. Bülent Çakmak da projenin 2019'da Türkiye Ulusal Ajansı ve Avrupa Komisyonunca 240 bin avro bütçeyle desteklendiğini aktardı.
Projenin sığınmacıların mesleki ilgilerini tespit ve ilgili eğitimlerle destekleyip onları sosyal yaşama entegre etmeyi amaçladığını ifade eden Çakmak, "Keşfedilen Yaşam Projesi ülkemizin göç politikalarına saha çalışmaları, bireysel mülakatlar ve kazandırdığı yeni çıktılarla entelektüel bir katkı sunmayı hedeflemektedir ve aynı zamanda göç politikaları üzerine geliştirilecek söylemler için bir turnusol kağıdı niteliğindedir." diye konuştu.
Çakmak, 36 aylık uluslararası bir çalışma ile geliştirilen çıktıların kullanım alanları yaygınlık etkileri ile yerinde entegrasyon uygulaması sayılabileceğini belirterek, şunları kaydetti.
"Düz dikiş makine ve terzilik ile mesleki Türkçe kursunun insani ve toplumsal etkileri düşünüldüğünde sonuçların değeri anlaşılabilecektir. Unutulmamalıdır ki üzerinde bulunduğumuz topraklar binlerce yıldır nice misafire han, nicesine yurt olmuştur. Dünyanın her köşesindeki insanın insan onuruna yakışır bir hayat hakkına sahip olduğu gerçeğini idrak etmek bu ve benzeri akademik çalışmalardan elde edilen çalışmaları daha anlamlı kılacaktır."
Proje Koordinatörü Dr. Öğretim Üyesi Mehmet Emirhan Kula da proje kapsamında Erzurum'da 100'ün üzerinde sığınmacı aile ile mülakat yaptıklarını söyledi.
Faaliyetler kapsamında yeni yaşama adapte olabilmeleri için sosyal uyum modülü geliştirdiklerini anlatan Kula, "Keşfedilen Yaşam Projesi Envanteri kapsamında 11 dilde kullanılabilecek formu dolduran sığınmacı hangi uyruktan olursa olsun kişinin mesleki yeterlilikleri hakkında ilgili kurumlara fikir verecek." dedi.
Proje kapsamında 47 kurumun katılımıyla gerçekleştirilen "Uluslararası Göç, Entegrasyon ve İstihdam Çalıştayı" sonuç raporu açıklandı ve Türkiye, İtalya, İspanya, Yunanistan ve Polonya'da çekimleri tamamlanan "I Dream, I Desire" isimli belgeselin gösterimi yapıldı.
Dil ve mesleki eğitim programlarını tamamlayan Afgan ve Suriyeli göçmenlere sertifika verilen program, düzensiz göçmenlerin diktiği kıyafetlerin bulunduğu sergi ziyaretiyle sona erdi.
Programa, Göç İdaresi Başkanlığı Eğitim Daire Başkanı Yunus Demir, İl Göç İdaresi Müdürü Haşim Özcan ve sığınmacılar katıldı.
Kaynak: