Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Brüksel'de basın toplantısında konuştu: (2)

"Savunma sanayisindeki kısıtlamalarda da bazı ülkeler zaten adım atmıştı. Kanada gibi bazı ülkeler bu konuda adım atmak istediklerini söylediler" "(NATO müttefiklerinde olumlu yönde) Çok ciddi bir tavır değişikliği olduğunu görüyoruz" "(Buça'daki görüntüler nedeniyle oluşan) Bu zor şartlarda bile müzakereleri sürdürmenin faydalı olacağını düşünüyoruz. Bu sürece katkı sağlamaya devam edeceğiz"

Anadolu Ajansı haberine göre;

BRÜKSEL (AA) - Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, NATO müttefiklerinde, savunma sanayisindeki kısıtlamalarla ilgili olumlu yönde çok ciddi tavır değişikliği olduğunu gördüklerini belirtti.


Bakan Çavuşoğlu, NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı'na katılmak için bulunduğu Belçika'nın başkenti Brüksel'de, oturumların sonunda basın toplantısı düzenledi.


Türkiye olarak özellikle Ukrayna konusunda bir taraftan ilkeli tavır sergilerken diğer taraftan savaşı durdurmak için sarf edilen çabalar hakkında bilgiler verdiğini belirten Çavuşoğlu, "Görüştüğümüz tüm muhataplarımız ve oturumlarda da birçok müttefikimiz Türkiye'nin oynadığı bu rolden duydukları memnuniyeti bir kere daha vurguladılar." dedi.


Çavuşoğlu, Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba'nın da sabah katıldığı oturumda ve ikili görüşmelerde Türkiye'nin oynadığı arabuluculuğa önem verdiklerini, Türkiye'ye güvendiklerini söylediğini ifade etti ve "Bu rolümüzü de devam ettireceğiz." diye konuştu.


"Buça'daki görüntüler gerçekten kabul edilemez, insanlık adına utanç verici görüntüler." diyen Çavuşoğlu, şöyle devam etti:


"Bu görüntüler şu anda müzakereleri biraz gölgeledi. Oluşan göreceli pozitif atmosferi maalesef gölgeledi."


Mevlüt Çavuşoğlu, "Bu zor şartlarda bile müzakereleri sürdürmenin faydalı olacağını düşünüyoruz. Bu sürece katkı sağlamaya devam edeceğiz." değerlendirmesini yaptı.


İkili görüşme yaptığı muhataplarıyla Ukrayna konusunu da ele aldığını aktaran Çavuşoğlu, Mariupol'den koridor açılması, Ukrayna limanlarında kalan gemilerin güvenli koridorlar açılarak buradan çıkarılması, Ukrayna'nın ihraç edeceği ürünler için buradan gemilerin düzenli bir şekilde çıkarılması gibi birçok konuyu da konuştuklarını aktardı.


Çavuşoğlu, Mariupol'den denizden tahliye konusunda hem Rusya hem Ukrayna tarafıyla görüşmelerin devam ettiğini ancak her iki tarafın da birbirini suçlaması nedeniyle bunun iyi denetlenmesi gerektiğini ifade ettiklerini söyledi.


Türk vatandaşlarının büyük kısmının tahliye edildiğini ancak halen 30 kadar vatandaş ve refakatçinin bulunduğunu bildiren Çavuşoğlu, "Onları da inşallah en kısa zamanda güvenli bir şekilde çıkartacağız." dedi.


- Müttefiklerden olumlu yönde tavır değişikliği


Çavuşoğlu, NATO müttefiklerine ilişkin, "Ciddi bir tavır değişikliği olduğunu görüyoruz. Türkiye'nin önemini bildiklerini vurguluyorlar. Savunma sanayisindeki kısıtlamalarda da bazı ülkeler zaten adım atmıştı. Kanada gibi bazı ülkeler bu konuda adım atmak istediklerini söylediler." diye konuştu.


Türkiye'nin öneminin sadece konjonktürel gelişmeler karşısında anlaşılmaması gerektiğini vurgulayan Çavuşoğlu, Türkiye'nin Avrupa'nın güvenliğine her zaman katkı sağladığının altını çizdi.


- Müzakerelerin seyri


Çavuşoğlu, taraflar arasında Ukrayna'nın İstanbul'da verdiği belge üzerinden müzakerelerin sürdüğünü, karşılıklı belge değişimlerinin olduğunu dile getirerek şöyle devam etti:


"Burada iki senaryo var. Mutabakata vardıktan sonra henüz anlaşamadıkları konularda ya önce dışişleri bakanları bir araya gelecek ve muhtemel anlaşmayı paraflayacak, sonra liderler bir araya gelecek. İkinci senaryoya göre liderler ve dışişleri bakanları birlikte bir araya gelecekler ve cumhurbaşkanlarının huzurunda dışişleri bakanları bu belgeyi imzalayacak. Her ikisi de şu anda masada. Biz her iki şartta da kendilerini Türkiye'ye misafir etmek istediğimizi söyledik. Prensip olarak her iki ülke de buna sıcak bakıyor."


- Büyükelçiliğin tekrar Kiev'e taşınması


Rusya'nın Kiev bölgesinden çekildikten sonra Çernivtsi'de olan Türk Büyükelçiliğinin tekrar Kiev'e taşındığını hatırlatan Çavuşoğlu, "Zaten büyükelçiliğimizi hiçbir zaman kapatmadık. Yerel personel orada kalmıştı. Altyapı ve diğer konularda elektrikler kesiliyor, saldırılar devam ediyor. O bölgede vatandaşlarımızın tahliyesiyle ilgili çalışmalarımızı daha iyi yapabileceğimiz için kendi aramızda tüm kurumlarla istişare ederek taşımıştık." ifadelerini kullandı.


Bakan Çavuşoğlu, Odessa Başkonsolosluğunun da yarın tekrar yerine döneceğini bildirdi.


- ABD ile ilişkiler


Bakan Çavuşoğlu, F16'ların modernizasyonu ve yeni tip F16'ların satın alınmasıyla ilgili müzakerelerin devam ettiğini belirterek "Olumlu bir şekilde seyrediyor. Son aşamada Kongrenin de onay vermesi gerekiyor. Bu anlamda Dışişleri Bakanlığının Kongreye yazdığı mektup önemli." diye konuştu.


ABD'nin Türkiye'nin oynadığı rolü memnuniyetle karşıladığını, bu anlaşmanın gerçekleşmesinin hem NATO için hem de ABD için çok önemli olduğunu vurguladığını belirten Çavuşoğlu, ABD Başkanı Joe Biden'ın stratejik bir mekanizma kurulması ve pozitif gündeme odaklanma teklifine atıfta bulunarak ABD'li mevkidaşı Antony Blinken'ın dışişleri bakanları düzeyinde toplantı gerçekleştirmek için kendisini 18 Mayıs'ta Washington'a davet ettiğini söyledi.


- İkili temaslar


Mevlüt Çavuşoğlu, Kanadalı Dışişleri Bakanı Melanie Joly ile ikili görüşmesinde gündeme gelen en önemli konunun, savunma sanayisindeki kısıtlamalar olduğunu, bu konuyu mektup teatisi ile aşmada mutabık kaldıklarını aktardı.


Çavuşoğlu, İtalyan mevkidaşı Luigi di Maio ile özellikle Türkiye-İtalya-Fransa üçlü toplantılarının gerçekleşmesi ve SAMP-T hava savunma sistemi projesinin canlandırılması için atılacak adımları değerlendirdiklerini, hükümetler arası zirveyi de bu yılın ikinci yarısında gerçekleştirme konusunda mutabık kaldıklarını kaydetti.


İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde ile görüşmesine de ilişkin de Çavuşoğlu, bu ülkenin sık sık terör örgütü YPG/PKK temsilcileriyle bir araya gelmesinden, özellikle de savunma bakanlarının onlarla görüşmesinden duyulan rahatsızlığı ilettiklerini ifade etti.


Çavuşoğlu, Gürcistan'ın yeni Dışişleri Bakanı Ilia Darchiashvili ile de görüştüğünü belirterek Türkiye-Gürcistan Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi'ni Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Gürcistan ziyareti sırasında yapmayı da değerlendirdiklerini dile getirdi.


İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss ile Milli Muharip Uçağı motoru meselesini görüştüğünü, savunma sanayinde iş birliğini geliştirmek istediklerini, serbest ticaret anlaşmasının da genişletilmesi konusunda çalışacaklarını aktaran Çavuşoğlu, gelecek süreçte 2+2 içişleri ve dışişleri bakanları toplantısı formatında bir araya gelineceğini kaydetti.


(Bitti)



Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”