Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

COVID-19 döneminde gerileyen dünya turizmi hızla toparlanıyor

Turizm sektörü, 2023'ün başından bu yana uluslararası seyahat eden yaklaşık 700 milyon turist sayısına ulaşarak COVID-19'un ardından hızla toparlanmaya devam ediyor.

COVID-19 döneminde gerileyen dünya turizmi hızla toparlanıyor
Birleşmiş Milletler (BM) Dünya Turizm Örgütünün (UNWTO) 1979'da İspanya'nın Torremolinos şehrinde düzenlediği toplantıda aldığı kararla 1980'den bu yana her yıl 27 Eylül, "Dünya Turizm Günü" olarak kutlanıyor.

UNWTO ve Dünya Seyahat ve Turizm Konseyinin (WTTC) raporlarına göre dünya turizmi, Orta Doğu, Avrupa ve Afrika'daki turist sayılarının tekrar artışa geçmesiyle Ocak-Temmuz 2023 döneminde COVID-19 öncesi seviyenin yüzde 84'üne ulaştı.

UNWTO'nun her ay hazırladığı "Turizm Barometresi"ne göre, 2023'ün ilk 7 ayında yaklaşık 700 milyon turist uluslararası seyahat gerçekleştirdi. Bu yıl seyahat edenlerin sayısı 2022'nin aynı dönemine göre yüzde 43 arttı.

Bu yıl en çok turisti Orta Doğu ağırladı
Dünya turizmi, COVID-19 öncesi seviyesine geri dönerek, ekonomik ve jeopolitik zorluklar karşısında kayda değer bir iyileşme gösterdi.

Temmuz, 145 milyon uluslararası yolcuyla 2023'ün en yoğun ayı oldu. Bu sayı, 2023'teki şimdiye kadar toplam turist sayısının yaklaşık beşte birine tekabül ediyor.

Orta Doğu, bu yılın başından beri en çok turist alan bölge oldu. Bölgedeki ülkelere seyahat eden turistlerin sayısı, COVID-19 öncesi dönemdeki seviyeleri aşarak yüzde 20'lik artış gösterdi.

Böylece Orta Doğu, 2019'daki turist sayısını aşan tek bölge olarak kayda geçti.

Avrupa'da, kıta içi yapılan seyahatler ve ABD'den gelen turistler sayesinde, 2019'daki toplam turist sayısının yüzde 91'i yakalandı. Avrupa ülkeleri, bu 7 aylık süreçte tüm dünya genelinde uluslararası seyahat gerçekleştiren yaklaşık 700 milyon turistin 375 milyonunu ağırladı.

Öte yandan, Asya-Pasifik ise en az turist ağırlayan bölge oldu.

ABD, 2019 ve 2022'de turizmden en fazla geliri elde eden ülke
WTTC'nin "2023 Seyahat ve Turizmin Ekonomik Etkisi" raporunda, ABD'nin, uluslararası ve yerli ziyaretçilerin harcamaları göz önünde bulundurulunca, hem 2019 hem de 2022'de turizm sektöründen dünya genelinde en fazla geliri elde eden ülke olarak başı çektiği aktarıldı.

Raporda, 2023'de sektörün GSYH'ye katkısının 2,2 trilyon dolara ulaşacağı ve istihdam sayısının 17,4 milyonu bulacağı tahmin ediliyor.

Raporda, ayrıca, sektörün 2033'e kadar ABD ekonomisinin yüzde 10'unu oluşturacağı ve ülke genelinde yaklaşık 21 milyon kişiye istihdam sağlayacağı belirtiliyor. Bundan yola çıkarak, her sekiz Amerikalıdan birinin turizm sektöründe çalışacağı düşünülüyor.

Öte yandan raporda, Çin'in, 2032'de dünyada turizmden en çok payı alan ülke olan ABD'yi geçeceği tahmin ediliyor.

Pekin, 2022'de toparlanma hızı en yüksek Asya şehri
WTTC'nin raporunda, Çin'de uygulanan seyahat kısıtlamalarının kademeli olarak kalkmasıyla turizmdeki küresel toparlanmanın ivme kazandığı belirtildi.

Kısıtlamaların kalkmasıyla turizm sektöründe toparlanmanın hız kazandığını kaydeden WTTC Başkanı Julia Simpson, konuya ilişkin, "2024'ün 2019'u aşmasını bekliyoruz. Turizm önümüzdeki on yıl boyunca büyüyen bir sektör olacak." dedi.

Raporda, Asya kıtasındaki 5 şehrin önemli bir ekonomik toparlanma yaşadığı ve bunun yerel ekonomiler üzerinde büyük etkiye sahip olduğu açıklandı. Buna göre, 2022'de toparlanma hızı en yüksek olan Asya şehirlerinin Bangkok, Pekin, Seul, Singapur ve Tokyo olduğu kaydedildi.

Kaynak: AA

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English