Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Çin'in tartışmalı sınır bölgesinde yeni yol projeleri Hindistan'ı endişelendirebilir

Anadolu Ajansı haberine göre;

ANKARA (AA) - Çin'in Hindistan ile tartışmalı sınır bölgesinin bulunduğu kesimlerde yeni otoyol projelerinin Yeni Delhi yönetimini endişelendirmesi bekleniyor.


South China Morning Post gazetesinin haberine göre, Çin Başbakanı Li Kıçiang, Çin Devlet Konseyi'nin 1 Temmuz'da düzenlediği rutin toplantısında ekonomiyi yeniden canlandırmak için yeni altyapı projelerinin başlatılacağını duyurdu.


Toplantıda projelerin 300 milyar yuan (yaklaşık 44,77 milyar dolar) civarında kaynakla finanse edileceği belirtildi.


Bu projeler çerçevesinde Çin'in mevcut otoyollardan birini, Hindistan ile arasındaki belirsiz sınır hattını tanımlayan Fiili Kontrol Hattının (LAC) kuzeyine uzatması ve iki ülkenin sınırındaki tartışmalı bölgelerin yakınından geçirmesi bekleniyor.


Haberde görüşlerine yer verilen Yeni Delhi'deki Jawaharlal Nehru Üniversitesi Çin Çalışmaları Bölümünden Profesör Srikanth Kondapalli, Pekin hükümetinin yeni yol inşasıyla sınır bölgesindeki lojistik yığınağını daha ileri seviyeye götürmeyi hedeflediğine işaret ederek şunları kaydetti:


"Çin, Sovyetler Birliği'ne benzer herhangi bir dağılma, içerde isyan veya dışardan destek iletilmesine karşı askeri birlikleri hızla hareket ettirerek ülkenin uzaktaki alanlarını kontrol etmeye niyetleniyor."


Kondapalli, Pekin yönetiminin 1980'lerde ülkenin Sincan ve Tibet bölgelerinde stratejik hedefleriyle karşılaştırıldığında ekonomik olarak uygun olmamasına rağmen devasa altyapı çalışmalarına başladığını anımsatarak "Bu ayrıca Sincan ve Tibet'in Çinleştirilmesine, 15. Dalai Lama'nın beklenmedik durumlarına yönelik hazırlanmaktır." ifadelerini kullandı.


Son altyapı projelerinin Hindistan'da endişeye yol açabileceğini belirten Kondapalli, "İlaveten Çin, bu altyapı projeleriyle Güney Asya, Güneydoğu Asya ve Orta Asya'ya doğru genişlemek de istiyor." sözlerine yer verdi.


Kondapalli, Çin'in altyapı projelerinde baskın bir rol oynamasına karşın Hindistan'ın bu yarışta yavaş ve geç kaldığını ifade etti.


- Çin-Hindistan sınır anlaşmazlığı


Çin ile Hindistan arasındaki Himalaya Dağları'nın çevrelediği belirsiz sınır hattı ülkeler arasında egemenlik tartışmalarına neden oluyor. Akarsular, göller, buzullar ve karlı zirvelerin bulunduğu 3 bin 500 kilometrelik sınır, tarafları sık sık karşı karşıya getiriyor.


Pekin yönetimi, "Güney Tibet" olarak adlandırdığı Hindistan'ın Arunaçal Pradeş eyaletindeki 90 bin kilometrekarelik toprakta hak iddia ederken Yeni Delhi ise Aksay Çinplatolarını kapsayan 38 bin kilometrekarelik alanın Pekin yönetimince işgal edildiğini savunuyor.


- Sınır ihtilafının çözümüne yönelik 16 tur görüşme geride kaldı


Çin ile Hindistan'ın Himalayalar'daki sınır ihtilafının çözümü için 26 aydır yürüttüğü görüşmelerin 16. turu dün, Moldo-Çuşul hudut noktasının Hindistan tarafında yapılmıştı.


Taraflar, Kolordu komutanları düzeyindeki görüşmenin ardından yaptıkları ortak açıklamada, iki ülke arasındaki belirsiz sınır hattını tanımlayan Fiili Kontrol Hattı'nın (LAC) batı bölümünü oluşturan bölgedeki anlaşmazlıkların çözümü için "yapıcı ve ileriye dönük tartışmaların sürdüğünü" belirtmişti.


Hindistan Ladakh bölgesindeki Galwan Vadisi'nde 15 Haziran 2020'de Hint ve Çin askerleri arasında çıkan çatışmada 20 Hint askeri hayatını kaybetmişti. Çin de söz konusu çatışmada 4 askerinin öldüğünü açıklamıştı.


Yaşanan bu gerginlik, dünyanın en büyük ordularına sahip ülkelerin kamuoylarındaki "savaş" söylemleriyle daha da artmıştı.





Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”