MADRİD (AA) - Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Avrupa ordusu olarak adlandırılan girişimi ima ederek Avrupa'nın savunma ve güvenlik birimlerini güçlendirmesi gerektiğini söyledi.
Borrell, İspanyol düşünce kuruluşu Nueva Economia Forum'un Madrid'de organize ettiği toplantının konuğu oldu.
Borrell, AB Konseyi Başkanı Charles Michel'in "2022, Avrupa savunma yılı olacak." şeklindeki açıklamasını desteklediğini, özellikle NATO çevresinden buna gelen tepkileri anlayamadığını söyledi.
AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Borrell, "Biz NATO'nun görevini, Avrupa sınırları için vazgeçilmez görüyoruz ve daha güçlü bir NATO istiyoruz. Bizim yapmaya çalıştığımızın NATO'yu güçsüzleştirmekle hiçbir ilgisi yok. AB'nin yapmak istediği ile NATO birbirleriyle bağdaşmayan şeyler." dedi.
ABD ile AB arasında stratejik konularda, teknolojide, ticarette, Çin meselesinde, savunma güvenliğinde iş birlikleri olduğunu vurgulayan Borrell, "NATO'ya alternatif olmayan, onun askeri kapasitesini tamamlayıcı bir yapı inşa etmek istediklerini" kaydetti.
Türkiye ve Rusya gibi eski büyük imparatorlukların bugün "süper güç değil ama bölgesel güç olmak için çaba harcadıklarını" dile getiren Borrell, "Bunu yapmaya çalışırken askeri güçlerini de kullanıyorlar. Kafkaslar'da, Libya'da, Suriye'de bunu yapıyorlar. Biz (AB) bunu yapmıyoruz. Çin ile de Rusya ile de istesek de istemesek de dengeli politika yürütmeye gayret ediyoruz. Avrupa'nın dış politikası açık stratejik otonom olmalıdır. Ben bunun için çalışıyorum." değerlendirmesinde bulundu.
- "Ders alacağımız şey askeri müdahale ile demokrasi getirilmediğidir"
Diğer yandan Taliban'ın Afganistan'da kontrolü ele geçirmesinin "Batı dünyası için büyük bir yenilgi olduğunu" söyleyen Borrell, şunları kaydetti:
"New York'ta 11 Eylül saldırılarından sonra Afganistan'da iki temel hedef vardı. Bunlardan ilki terörizmi, El Kaide'yi yenmekti ve bunu başardık. İkincisi de Afganistan'da Batı'daki gibi bir demokrasi inşa etmekti. Her ne kadar Biden (ABD Başkanı) böyle bir gündemleri olmadığını söylese de Avrupa'da biz buna inanıyorduk. Afganistan'a 20 yıl boyunca günde 300 milyon dolarlık askeri harcama yapıldı. Buradaki sorun İslam ya da din değildi. Kültürel, sosyal bir sorun var. Sahel, Somali gibi yerlerde de geçerli bu. Ders alacağımız şey askeri müdahale ile demokrasi getirilmediğidir."
ABD'nin Afganistan'dan çıkma kararının Biden değil, Trump dönemine ait olduğunu kaydeden Borrell, "Kararı Trump verdi. Taliban ile müzakere Trump döneminde yapıldı. Biden'ın önünde çok az seçeneği vardı." diye konuştu.
Avrupa'nın Afganistan'dan tahliye edilen 22 bin Afgan'ı kabul ettiğini ifade eden Borrell, "Afganlara çok büyük borcumuz var. En azından 10-12 bin Afgan daha almamız gerekir." dedi.
- Merkel, Avrupa'nın onurunu kurtardı
Borrell son olarak, 16 yıl sürdürdüğü Almanya başbakanlığını bırakmak üzere olan Angela Merkel için "Avrupa için büyük bir lider oldu. Hatta Suriyeli mültecilerle ilgili krizde Avrupa'nın onurunu kurtardı." ifadelerini kullandı.
Kaynak: