Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

BM İnsan Hakları Konseyi Myanmar "özel oturumu" başladı

BM İnsan Hakları Yüksek Komiser Yardımcısı Nada el-Nashif: "Myanmar halkına yönelik daha fazla şiddet, yalnızca darbenin gayrimeşruluğunu ve liderlerinin suçluluğunu artıracaktır"

Anadolu Ajansı haberine göre;

CENEVRE (AA) - Birleşmiş Milletler (BM), Myanmar'da 1 Şubat'ta ordunun yönetime el koymasının ardından aralarında devlet memuru, aktivist, sivil toplum kuruluşları (STK) üyeleri, gazeteci, öğrenci ve keşişlerin de bulunduğu 350'den fazla kişinin gözaltına alındığını bildirdi.


Cenevre merkezli BM insan Hakları Konseyi'nin, "Myanmar'daki krizin insan haklarıyla ilgili sonuçları" başlığıyla düzenlediği "özel oturum" başladı.


Oturumun açılışında konuşan, BM İnsan Hakları Yüksek Komiser Yardımcısı Nada el-Nashif, "10 yıllık demokratik geçişte zor elde edilmiş kazanımlardan sonra, bu ayın başlarında Myanmar ordusunun iktidara el koyması ülke için büyük bir gerileme teşkil ediyor." dedi.


Nashif, Devlet Başkanı Win Myint ve Dışişleri Bakanı ve ülkenin fiili lideri Aung San Suu Çii dahil Myanmar'ın demokratik olarak seçilmiş liderlerinin siyasi gerekçelerle tutuklandığını vurguladı.


Farklı etnik kökenlerden genç ve kadınların, darbecilere ve baskılara karşı sürdürdüğü barışçıl gösterilere hayranlık duyduklarını ifade eden Nashif, "Myanmar'ın geleceğini bu kişiler oluşturuyor." diye konuştu.


Nashif, 1 Şubat'ta ordunun yönetime el koymasının ardından aralarında devlet memuru, aktivist, STK üyeleri, gazeteci, öğrenci ve keşişlerin de bulunduğu 350'den fazla kişinin gözaltına alındığını belirtti ve çok sayıda kişinin "şaibeli gerekçelerle" cezai suçlamayla karşı karşıya olduğunun altını çizdi.


- "Ordu acımasız emirler çıkardı"


Myanmar'daki gelişmeleri tüm dünyanın izlediğini belirten Nashif, barışçıl toplanma ve ifade özgürlüğünü önlemek için ordunun bu hafta "acımasız emirler" çıkardığını, sokaklarda polis ve askeri varlığın son birkaç gün içinde giderek arttığını aktardı.


Nashif, asker yanlısı ve milliyetçi grupların da sokaklara döküldüğünü belirterek, protestoculara karşı aşırı güç kullanılmaması uyarısı yaptı.


"Myanmar halkına yönelik daha fazla şiddet, yalnızca darbenin gayrimeşruluğunu ve liderlerinin suçluluğunu artıracaktır." diyen Nashif, sivillerin serbest bırakılması, seçim sonuçlarına saygı duyulması ve iktidarın tekrar sivillere devredilmesi için Konsey üyelerine mümkün olan en güçlü çağrıyı yapmaya davet etti.


50'ye yakın ülkenin destek verdiği, Myanmar'daki olaylara ilişkin "özel oturum" talebi İngiltere ve Avrupa Birliği'nden gelmişti.


Konseyde gözlemci sıfatıyla yer alan Türkiye de oturuma destek veren ülkeler arasında yer almıştı.


BM İnsan Hakları Konseyi'nde şimdiye kadar 28 özel oturum yapılmıştı.


- Myanmar'da askeri darbe


Myanmar ordusu, 8 Kasım 2020 seçimlerinde hile yapıldığı iddiaları üzerine 1 Şubat'ta yönetime el koymuş, bir yıllığına olağanüstü hal (OHAL) ilan etmişti.


Devlet Başkanı Win Myint, Dışişleri Bakanı ve ülkenin fiili lideri Aung San Suu Çii ile iktidar partisi Ulusal Demokrasi Birliğinin (NLD) önde gelen isimleri gözaltına alınmıştı.


- Yangon kentinde son 14 yılın en kalabalık protestoları


Myanmar'ın çeşitli illerinde 6 Şubat'ta darbeye karşı kitlesel gösteriler başlamış ve kısa sürede ülke geneline yayılmıştı.


Protestoların ilk gününde askeri hükümet, bazı sosyal medya ağlarını ve telefonlara internet servisini yasaklamıştı.


Yasaklara rağmen örgütlenen darbe karşıtları, 7 Şubat'ta Yangon kentinde 2007'den bu yana en geniş kalabalığı toplayarak sokaklara dökülmüştü.


Darbe karşıtı protestolar ülke dışına da yayılmış, geçen haftadan bu yana Japonya ve Tayland'daki Myanmar büyükelçiliklerinin önünde gösteriler düzenlenmişti.





Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”