Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

BHRN, Myanmar ordusunun sivil yerleşim yerlerini bombalamasını kınadı

Anadolu Ajansı haberine göre;

ANKARA (AA) - İngiltere merkezli Burma İnsan Hakları Ağı (BHRN), Myanmar ordusunun ülkenin kuzeybatısındaki bir kasabada, kilise de dahil olmak üzere, 160'tan fazla binayı bombalamasını kınadı.


BHRN, Myanmar ordusunun Chin eyaletine bağlı Thanlang kasabasındaki sivillere ait yerleşim yerlerine yönelik saldırılarına ilişkin yazılı açıklama yaptı.


Açıklamada, Myanmar ordusunun söz konusu saldırılarının "tümünü öldür, hepsini yak ve hepsini yok et" stratejisinin bir parçası olduğu savunularak, bu şiddet eylemlerinin "mümkün olan en güçlü şekilde" kınandığı kaydedildi.


Chin eyaletindeki gerilimin, Myanmar askeri yönetiminin buradaki birliklerini artırmasıyla ve düzenli olarak sivillere saldırmasıyla tırmandığına işaret edilen açıklamada, eyaletin çoğunlukla Hıristiyan ve etnik azınlıklardan oluştuğu aktarıldı. Askeri yönetimin dini ve etnik azınlıkları hedef alma konusunda uzun bir geçmişi olduğunun altı çizildi.


Açıklamada, Chin eyaletinde halkın keyfi olarak tutuklandığı, sivil yerleşim yerlerinin bombalandığı, işkenceler ile Hristiyan din adamlarına yönelik saldırıların yapıldığı da kaydedildi.


"Uluslararası toplum, şiddet ve yıkım daha da kötüleşmeden Myanmar ordusuna karşı derhal harekete geçmelidir." ifadesine yer verilen açıklamada, Myanmar'ın iç savaşın eşiğinde olduğu ve askeri yönetimin yaptırımlar ve ambargolarla karşı karşıya bırakılması gerektiği belirtildi.


- Uluslararası topluma, "harekete geçme" çağrısı


Açıklamada görüşlerine yer verilen BHRN Direktörü Myanmarlı Müslüman aktivist Kyaw Win ise Myanmar askeri yönetiminin Chin halkına karşı yürüttüğü saldırıları ulu orta işlenen bir vahşet olarak değerlendirdi.


Win, Chin halkının dinleri ve etnik kökenleri için cezalandırılmak istendiğine işaret ederek, "Kiliselerin yıkılması, rejimin Myanmar'ın bir bölgesini Budist ve Bamar olmayanlardan temizleme niyetinin açık bir göstergesidir." ifadesini kullandı.


Uluslararası topluma, "Myanmar'da yaşanan gelişmelere karşı harekete geçme" çağrısında bulunan Win, "Dünya, bu trajedileri önlemek için çok yavaş, başka bir soykırımın gerçekleşmesini önlemek için derhal harekete geçmelidir." değerlendirmesinde bulundu.


- Myanmar'daki askeri darbe


Myanmar ordusu, 2020'deki genel seçimlerde hile yapıldığı iddialarının ortaya atılması ve ülkede siyasi gerilim yaşanmasının ardından 1 Şubat'ta yönetime el koymuştu.


Ordu, ülkenin fiili lideri ve Dışişleri Bakanı Aung San Suu Çii başta olmak üzere pek çok yetkili ve iktidar partisi yöneticisini gözaltına almış ve olağanüstü hal (OHAL) ilan etmişti.


Myanmar ordusunun darbe karşıtı protestocu ve isyancı gruplara silahlı müdahalesi sonucu bugüne kadar yaklaşık 1159 kişi hayatını kaybetti, binlerce gösterici gözaltına alındı.


Ülkede taraflar arası silahlı çatışmalar ve protestolar sürerken üst düzey hükümet yetkililerinin askeri mahkemede yargılanmalarına devam ediliyor.



Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”