İSTANBUL (AA) - Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) Uluslararası Atom Enerjisi Ajansındaki (UAEA) Daimi Temsilcisi Hamed el-Kaabi, İran'ın nükleer programıyla ilgili endişeleri gidermek için UAEA'yla iş birliği yapmasını beklediklerini söyledi.
Kaabi, başkent Abu Dabi'de düzenlenen basın toplantısında konuştu.
BAE'li yetkili, Abu Dabi Emirliği'nde 2012'de temeli atılan ve Ağustos 2020'den itibaren kısmen elektrik üretimine başlayan nükleer enerji santralindeki üçüncü reaktör için ruhsat alındığını belirtti.
Kaabi, BAE'nin Federal Nükleer Düzenleme Kurumu (FANR) tarafından verilen ruhsatla Nawah Enerji Şirketinin Barakah Nükleer Tesisi'ndeki üçüncü reaktörü 60 yıl işletebileceğini söyledi.
İran nükleer programıyla ilgili son gelişmelere de değinen Kaabi, bu konuda birtakım endişelerin bulunduğunu, İran'ın bu endişeleri gidermek için UAEA ile iş birliği yapması gerektiğini dile getirdi.
Kaabi, ülkelerin sahip oldukları nükleer programın barışçıl olduğuna dair komşularına güvence vermesi gerektiğine dikkati çekti.
Toplam maliyeti 25 milyar doları bulan Barakah Nükleer Tesisi'nin ilk reaktörü Ağustos 2020'de faaliyete geçmişti.
BAE, 2023'e kadar tesisteki diğer iki reaktörün de faaliyete geçmesini ve ülkedeki elektrik ihtiyacının yüzde 25'ini buradan karşılamayı planlıyor.
- İran ile UAEA arasındaki anlaşmazlık
İran ile UAEA arasında 5 Mart'ta İran'daki 3 tesise ilişkin sorunların giderilmesi için iş birliği yapılması hususunda uzlaşı sağlanmış, İranlı yetkililerin bu yerler hakkında Ajansın sorularını teknik veriler doğrultusunda yanıtlayacağı, Ajansın da Tahran tarafından sunulan açıklamaları değerlendirerek, gerekli açıklamayı yapacağı bildirilmişti.
Ancak UAEA'nın geçen haftalarda basına yansıyan bir raporunda, "İran'daki 3 tesiste nükleer silah üretiminden şüphelenilen uranyum parçaları bulunduğu ve Tahran'ın bu konuda açıklama yapmadığı" ileri sürülmüştü.
UAEA Yönetim Kurulunda konuya dair 8 Haziran'da yapılan oylamada, 30 üye ülkenin oylarıyla İran'a karşı karar çıkarılması kabul edilmişti. Karar, 2 "hayır", 3 çekimser oya karşılık 30 "evet" oyuyla kabul edilmişti.
Alınan karara tepki olarak İran, nükleer merkezlerindeki birçok gözlem kamerasını ve ölçüm cihazını devre dışı bıraktığını bildirmişti.
Kaynak: