Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

ABD, Güney Kore'ye İran şirketine tazminat ödeme izni verdi

Anadolu Ajansı haberine göre;

ANKARA (AA) - Güney Kore hükümetinin, ticari anlaşmazlık nedeniyle İranlı bir şirkete ödemesi gereken ancak ABD yaptırımları nedeniyle engellenen yaklaşık 61 milyon dolarlık tazminatın ödenebilmesi için Washington'un Seul hükümetine özel izin çıkardığı bildirildi.


Güney Kore Dışişleri Bakanlığının yazılı açıklamasına göre ABD, Güney Kore hükümetinin İran'ın "Deyyani Group" adlı şirketine 2018'de uluslararası tahkim mahkemesinde çıkarılan karar çerçevesinde tazminat ödeyebilmesinin yolunu açtı.


Açıklamada, ABD Hazine Bakanlığı Yabancı Varlıklar Kontrol Ofisinin (OFAC) 6 Ocak'ta Güney Kore için özel izin çıkardığı belirtilerek, şu ifadelere yer verildi:


"Çıkarılan lisansın, (Güney) Kore ile İran arasında askıda kalan konulardan biri olan Deyyani ailesi ile tahkim davasının bir an önce kapatılması için önemli bir temel teşkil etmesi ve İran ile Kore ilişkilerinin geliştirilmesine katkı sağlaması beklenmektedir."


- Güney Kore ile İranlı şirket arasındaki anlaşmazlık


Güney Kore ile İranlı Deyyani Group arasındaki anlaşmazlık 2010'da "Daewoo Electronics" adlı Kore şirketinin İranlı şirkete satılmasına dayanıyor.


Devlete ait Kore Varlık Yönetimi Şirketi (KAMCO), 2010 yılında Daewoo Electronics'ten alacaklarına karşılık şirketin çoğunluk hissesini Deyyani Group'a ait Entekhab şirketine satmıştı. İranlı şirket, sözleşme imzaladıktan sonra toplam anlaşma değerinin yüzde 10'unu peşin ödemişti.


KAMCO, İranlı şirketin ödeme tarihini kaçırdığını ve indirim istediğini ileri sürerek, Aralık 2011'de sözleşmeyi tek taraflı feshetmişti.


Deyyani Group da 2015 yılında yatırım anlaşması kapsamında sözleşmenin haksız şekilde feshedildiği gerekçesiyle Güney Kore hükümetine karşı Uluslararası Yatırım Anlaşmazlıklarının Çözüm Merkezi (ICSID) adlı devlet-yatırımcı arasındaki anlaşmazlıkları çözen uluslararası tahkim mahkemesinde dava açmıştı.


ICSID, 2018'de verdiği kararda Seul hükümetinin İranlı şirkete 73 milyar won (yaklaşık 61 milyon dolar) tazminat ödemesine hükmetmişti ancak Güney Kore, ABD'nin İran'a yönelik yaptırımlarını gerekçe göstererek, şu ana kadar tazminatı ödememişti.


İran ile ABD, Viyana'da Avrupa Birliğinin ara buluculuğunda nükleer anlaşmanın yeniden tam anlamıyla uygulanmasını sağlama ve ABD'nin anlaşmaya dönüşünün ele alındığı dolaylı görüşmeler yürütüyor.


Taraflar görüşmelerde ilerleme kaydedildiğini belirtiyor. Güney Kore de ABD'nin İran'a yönelik yaptırımları nedeniyle bu ülkedeki bankalarda dondurulmuş İran'a ait en az 7 milyar dolar olduğu söylenen mali varlıklarla ilgili sorunun çözümü için geçen hafta görüşmelerin yapıldığı Viyana'ya diplomatik heyet göndermişti.



Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”