Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

AB, hidrojen yatırımlarını artırmak istiyor

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, "AB genelinde yaklaşık 80 hidrojen projesi için 17 milyar avronun üzerinde kamu desteğine onay verdik." dedi.

AB, hidrojen yatırımlarını artırmak istiyor
Von der Leyen, Avrupa Hidrojen Haftası nedeniyle Brüksel'de düzenlenen programın açılışına video konferansla bağlanarak konuştu.

Hidrojen ekonomisinin hızla geliştiğine işaret eden von der Leyen, Avrupa genelinde çok sayıda şehirde ilk hidrojen otobüslerin çalışmaya başladığını anlattı.

Von der Leyen, Rotterdam Limanı'nda 1000 kilometreden fazla bir alana yayılacak hidrojen ağı inşası için çalışmaların başladığını, dünyanın sıvı hidrojenle çalışan ilk uçağının da birkaç hafta önce Slovenya semalarında uçtuğunu anlattı.

"Temiz hidrojen çağının şafağındayız." diyen von der Leyen, AB Komisyonunun hidrojen alanına destek olmak için elinden geleni yaptığını belirtti.

Von der Leyen, hidrojen pazarını büyütmek için güçlü kamu yatırımı, hidrojen için küresel bir pazar oluşturmaya yönelik uluslararası işbirliği ve yeniliği teşvik etmek için özel sektörle yeni ortaklık üzerinde çalıştıklarını ifade etti.

Avrupa Yeşil Mutabakatı kapsamında çeşitli fonlarla hidrojen vadilerine, hidrojen trenlerine ve temiz çelik fabrikalarına yatırım yaptıklarına işaret eden von der Leyen, "AB genelinde yaklaşık 80 hidrojen projesi için 17 milyar avronun üzerinde kamu desteğine onay verdik." dedi.

Von der Leyen, AB'nin 800 milyon avroluk fonuyla Avrupa Hidrojen Bankasının ilk ihalesini bu hafta başlatacaklarına dikkati çekerek bunun özel sektör finansmanını çekeceğini ve ticari alım anlaşmalarıyla sonuçlanacağını söyledi.

Avrupa Hidrojen Bankasının 2024 ilkbaharında, toplam değeri 3 milyar avroya ulaşacak ikinci tur ihaleleri başlatacağına işaret eden von der Leyen, bankanın uluslararası ayağı üzerine de çalıştıklarını, bunun dışarıdaki tedarikçilerden hidrojen ithalatını güvence altına alacağını anlattı.

Von der Leyen, Mısır, Kenya ve Namibya gibi pek çok ülkeyle hidrojen ortaklıklarına imza attıklarına dikkati çekerek bu ülkelerin temiz enerji üretme ve bunu temiz hidrojene dönüştürme konusunda ciddi potansiyele sahip olduklarını vurguladı.

AB'nin Brezilya'da dünyanın en büyük hidrojen projelerinden birinin inşasına destek vereceğini belirten von der Leyen, Küresel Geçit programı çerçevesinde Brezilya'da hidrojen değer zincirine 2 milyar avroluk yatırım gerçekleştireceklerini anlattı.

Von der Leyen, Brezilya'da kurulacak yeni Yeşil Enerji Parkı'nın temiz hidrojen ve amonyak için 10 gigavatlık bir üretim tesisi içereceğini ve bunların daha sonra Hırvatistan'a ve oradan da diğer Avrupa ülkelerine gönderileceğini söyledi.

"Avrupa sadece temiz hidrojenin öncüsü değil, aynı zamanda dünya çapında bir hidrojen pazarının inşa edilmesinde bir ortak konumundadır." diyen von der Leyen, bu alanda kamu yatırımlarıyla büyük miktarda özel sermayenin harekete geçirilmesine yardımcı olduklarını söyledi.

Von der Leyen, hidrojende kamu finansmanına erişimi de kolaylaştıracaklarını, hidrojen projesi destekçilerine AB finansmanı konusunda destek vermek için Avrupa Hidrojen Bankası bünyesinde bir tek durak noktası oluşturacaklarını anlattı.

Kaynak: AA

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English