Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

8. İstanbul Arabuluculuk Konferansı'nda barış arabuluculuğunda kadın ve gençlerin rolü ele alındı

Anadolu Ajansı haberine göre;

ANTALYA (AA) - Antalya'da düzenlenen, "Değişen Barış Ortamında Arabuluculuk Mercek Altında" temalı 8. İstanbul Arabuluculuk Konferansı'nın ikinci oturumunda, çatışma ve savaşların önlenmesine yönelik arabuluculuk çalışmalarına kadın ve gençlerin katılımının artırılmasının gerekliliği vurgulandı. ​​​​​​​


Kriz Yönetimi Girişimi-Martti Ahtisaari Barış Vakfı CEO'su Janne Taalas'ın moderatörlüğündeki panele katılan Suriye Müzakere Komisyonunun Cenevre Ofisi Başkan Yardımcısı Hind Kabawat, barışın tesisine yönelik arabuluculuk çalışmalarında kadınlara daha çok görev verilmesi gerektiğini ifade etti.


Kabawat, barışın sadece siyasilerin işi olmadığını belirterek "Barış kadın ve gençlerin de içerisinde bulunduğu farklı insan gruplarının organize bir şekilde çalışmasını gerektirir." diye konuştu.


Suriye Müzakere Komisyonunda, kadın, genç ve sivil toplum kuruluşlarının rolünü güçlendirmek için çabaların artırıldığını kaydeden Kabawat, toplumsal dayanışmanın sağlanabilmesi için kadınların barış ve karar alma sürecine dahil edilmesinin önemli bir faktör olduğunun altını çizdi.


Kabawat, kadın ve gençlerin katılımının her tür barış sürecinin başarısını artıracağına, Suriyeli kadınların insan hakları ve insani dayanışma alanında da önemli bir rol oynadığına dikkati çekti.


Kadınlar olmaksızın özgürlük, demokrasi ve gelecek tesis edilemeyeceğini ifade eden Kabawat, "Türk meslektaşlarımıza bugün Ukrayna ve Rusya arasındaki bu diyaloğu başlattıkları için de teşekkür ediyorum." diye konuştu.


- "Bazen süreçler, kadınların etkisi veya karar alma gücü olmayacak şekilde dizayn ediliyor"


ABD Barış Enstitüsünde Diyalog ve Katılım Kıdemli Uzmanı Esra Çuhadar, barış tesisi sürecine kadınların katılımına ilişkin yürütülen araştırmalardan edindiği verileri paneldeki dinleyicilere aktardı.


Kadınların arabuluculuk çalışmalarına katılmasını kısıtlayan faktörlere değinen Çuhadar, kültürel normlar, genç ve yaşlı kadın kuşaklar arasındaki fikir ayrılıkları ve görevlendirme sürecinde kadınların arka plana atılması gibi birçok engele işaret etti.


Çuhadar, kadınların arabuluculuk çalışmalarına katılımına karşı üstü kapalı bir direniş de olduğunu belirterek "Bu barış sürecindeki aktörler, kadınların katılımını destekliyor gibi görünüyor fakat gerçekte böyle değil. Kadınları dahil etmeliyiz, ettik, deniyor ancak bazen bu süreçler kadınların etkisi veya karar alma gücü olmayacak şekilde dizayn ediliyor." diye konuştu.


- "Kadınlar, iklim değişikliği ve çevre sorunlarıyla da karşı karşıya"


Afrika Birliği Kadın, Barış ve Güvenlik Özel Temsilcisi Bineta Diop, Afrika'da yaşanan krizlerin çözümü için kadınların üstlendikleri role ve çözümü zor konularda elde ettikleri başarılara vurgu yaptı.


Diop, kadınların sadece çatışmalardan olumsuz etkilenmediğini, iklim değişikliğinin ve çevre sorunlarının olumsuz sonuçları ile de karşı karşıya olduğunu aktardı. Su ve yakacak sorununun terörizmden kaçan kadınlar için bile bir öncelik olduğunu kaydeden Diop, "Kadın, barış ve güvenlik gündemi, çevre konusu ile ilişkilendirilmeli." dedi.


- "Gençler müzakerelerin sonucuna büyük bir etki yaratabilir."


AGİT Dönem Başkanı'nın Gençlik ve Güvenlik Özel Temsilcisi Maria Raczynska da yaptığı konuşmada müzakere süreçlerinde gençlerin yeterince bulunamadığını dile getirerek "Gençler müzakere masasında yer almıyor, bu nedenle kendi hakkındaki kararları veremiyor ancak çatışmanın bedelini ödüyor." diye konuştu.


Gençlerin arabuluculuk sürecine katılımının artırılması gerektiğini savunan Raczynska, gençliğin müzakere masası dışında da üstlenebileceği rolün altını çizdi.


Raczynska, gençliğin toplum üzerindeki etkisine ilişkin olarak "Gençlik toplumlar arasında bağ kurma, dayanışma gösterme, sosyal destek yaratma yetisine sahiptir ve müzakerelerin sonucuna büyük bir etki yaratabilir." değerlendirmesinde bulundu.


- "Gençliğin katılımının önündeki engeller kaldırılmalı"


Panele video mesajla katılan BM Genel Sekreteri'nin Gençlik Temsilcisi Jayathma Wickramanayake, gençlerin önlerindeki engellere rağmen arabuluculuk süreçlerine sosyal medya, aktivizm ve eylemler aracılığıyla katıldığını kaydetti.


Wickramanayake, gençliğin katılımının önündeki engellerin kaldırılması gerektiğini vurgulayarak bunun barışın temini için anahtar niteliğinde olduğunu ifade etti.


​​​​​​​

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”