Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

140 yıllık zeytin ağacı 8 bin dolara satışa çıkarıldı

Irak'ın Kerkük kentinde 140 yıllık zeytin ağacı, 8 bin dolara satışa sunuldu.

140 yıllık zeytin ağacı 8 bin dolara satışa çıkarıldı
Yaklaşık 5 yıl önce İtalya'dan getirilen zeytin ağacı, Kerkük'ün kuzeyindeki Daraman bölgesinde 350 bin metrekarelik bitki yetiştirme alanında toprakla buluşturuldu.

Özenle bakımı yapılan ve toprakla uyumu sağlanan zeytin ağacı yaklaşık 8 bin dolara satışa sunuldu.
Bitkilerin yetiştirildiği ve satıldığı alanın sahibi Abdulmuttalib Hüseyin Hamzeli, AA muhabirine zeytin ağacının 140 yıllık olma özelliğinden dolayı her geçen gün alanı ziyaret edenlerin ve ağaçla fotoğraf çektirmek isteyenlerin sayısının arttığını kaydetti.

Yıllar önce uzun çabaların ardından İtalya'dan ağacın Kerkük kentine getirildiğini belirten Hamzeli, ağacın meyve vermediğini ifade etti.

"Yüksek fiyatın nedeni ağacın manevi değeri"
Gelen talepler üzerine tarihi ağacı satışa sunmaya karar verdiğini aktaran Hamzeli, şunları söyledi:

"Her koşula dayanıklı olan zeytin ağacı halk arasında da bereketiyle bilinir ve yüksek manevi değere sahiptir. İlk başta satmayı düşünmüyorduk ancak talebin artması üzerine 8 bin dolara satmaya karar verdik. Fiyat olarak yüksek görünüyor ama bunun nedeni ağacın manevi değeridir." dedi.

Kerkük Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Casim Muhammed Halaf da Irak genelinde uzun yaz mevsiminden dolayı en çok hurma ağacının yetiştirilmesine önem verildiğini, zeytin ağacının ise sadece ülkenin kuzeyinde ve az oranda yetiştirildiğini aktardı.

Ülke genelinde bir milyon zeytin ağacı olduğu, en çok Musul kentinde zeytin ağacı yetiştirildiği bilgisini paylaşan Halaf, tarım ürünleri alanında bir hurma ülkesi konumundaki Irak'ın zeytin yetiştirme kültürüne sahip olmadığını kaydetti.
Halaf, zeytin ağacının özellikle Türkiye, Suriye ve Avrupa ülkelerinde çok uzun ömürlü olduğuna dikkati çekerek, Irak'ta bu kadar uzun ömürlü zeytin ağacının olmamasından dolayı 140 yıllık ağaca Kerküklülerin ilgisinin büyük olduğunu belirtti.

Zeytin ağacını almak isteyen Ahmed Mustafa ise küçük yaşlardan beri bitki ve ağaç yetiştirmekle uğraştığını ve Kerkük'te ilk kez 140 yıllık zeytin ağacının bulunduğunu öğrendiğini söyledi.
Ağacın manevi değerinin oldukça yüksek olduğunu aktaran Mustafa, bu nedenle satın almaya karar verdiğini dile getirdi.

Mustafa, "Fiyat konusunda anlaşırsak mutlaka satın alacağım ve evimin 5 yüz metrekarelik alanının en güzel yerine yerleştireceğim." dedi.
Her evin bahçesine bir zeytin ağacı dikilmesini tavsiye eden Mustafa, zeytin ağacının toprağa verimlilik kattığını ifade etti.

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 1
  • 1
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English