Anasayfa Güncel Ekonomi Spor Siyaset 3.Sayfa Eğitim Yaşam Dünya Sağlık Teknoloji Bunları Biliyor musunuz?

Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası (VİOP) Hakkında Merak Edilenler

27.03.2023 09:56:00

VİOP olarak bilinen piyasa, Borsa İstanbul bünyesinde vadeli işlem ve opsiyon sözleşmelerinin alınıp satıldığı kaldıraçlı bir piyasadır. VİOP’un yatırımcıların bir hayli ilgisini çeken piyasalardan biri olduğunu söylemek mümkündür. Bunun nedeni ise kendi içerisinde bazı avantajlar sunuyor olmasıdır.


VİOP Avantajları Neler?
Tüm yatırımcılar ya da bu piyasaya ilgi duyanlar vadeli işlem ve opsiyon piyasasının sağladığı avantajlar hakkında bilgi sahibi olmalıdır. Bu avantajlar borsada yapılan hamlelere ve yatırım araçlarına göre değişebilir. Ancak genel olarak şu kazanımlardan söz edilebilir:

 
  • VİOP bünyesinde karşı taraf riski bulunmaz; çünkü VİOP’taki tüm işlemlerde Merkezi Karşı Taraf olarak Takasbank bulunur.
  • Kaldıraç mekanizması, pozisyon büyüklüğünüze oranla daha düşük teminatlar ile yüksek hacimli işlemlerin yapılmasına olanak tanıyan bir piyasadır. Bu anlamda VİOP, daha yüksek riskle daha yüksek getiri hedeflemek isteyen yatırımcıların da ilgisini çeken bir piyasadır diyebiliriz.
  • Alım – satım işlemlerinin çift yönlü olarak yapılabiliyor olması, risk yönetimine imkân tanıdığı gibi, aynı zamanda düşüş beklentisini de yatırıma dönüştürebilmeyi sağlar.
  • Risklerin daha iyi yönetilebiliyor olmasının nedenlerinden biri de farklı vade seçeneklerinin mevcut olmasıdır.
  • VİOP’ta pozisyon almak için yatırdığınız teminatlar, Takasbank tarafından mümkün olan en iyi koşullarla nemalandırır.
  • Spot piyasalar ile kıyaslandığında işlem maliyetlerinin çok daha düşük olduğu söylenebilir.
  • Yatırım seçenekleri geniştir ve pay ile pay endekslerine, emtialara, değerli madenlere ya da döviz ürünlerine dayalı ürünlerle bu piyasada yatırım yapılabilir.
  • VİOP bünyesinde spekülasyon yapılabilir. Aynı zamanda arbitraj ve hedging işlemlerinin yapılabileceğini ekleyelim.

VİOP Riskleri Nelerdir?
Tahmin edebileceğiniz gibi tüm piyasalarda olduğu gibi VİOP piyasasında da riskler bulunur. Örneğin kaldıraçlı bir piyasa olması, yüksek kazanç sağlayabildiği gibi yüksek kayıp da getirebileceği anlamına gelir. Dolayısıyla en önemli riskin yüksek kayıp riski olduğunun altını çizebiliriz.

Bununla birlikte, söz konusu piyasada işlem gören bazı ürünlerin derinliğinin az olduğu da bilinmelidir. Her zaman olmasa da piyasada dalgalanmalar olduğunda söz konusu ürünlerin her fiyat kademesinde fiyat oluşmayabilir.

DİĞER HABERLER