Anasayfa Güncel Ekonomi Spor Siyaset 3.Sayfa Eğitim Yaşam Dünya Sağlık Teknoloji Bunları Biliyor musunuz?

Üzümün tatlı yolculuğu başladı! Başkan Hadimioğlu sahte Aladağ pekmezine karşı uyardı

30.09.2022 10:11:00
Konya’da üzüm hasadıyla birlikte pekmez yapımı da başladı. Hadim ilçesinde hem kendi ihtiyaçlarını karşılamak hem de aile bütçesine katkı sağlamak isteyen aileler, geleneksel yöntemlerle üzümü pekmeze dönüştürüyor. Hadim Belediye Başkanı Ahmet Hadimioğlu ise her Aladağ pekmezi diyene inanamamak gerektiğini söyledi.
Videoyu İzlemek İçin Tıklayınız...
Sabahın erken saatlerinde ödünç alınan kara kazanlar, geleneksel usulde yapılan ocaklara taşınıyor. Torosların eteklerinde kurulan Yağcı Mahallesinde kış hazırlıklarına başlayan vatandaşlar, bağlarında yetiştirdikleri organik üzümlerle atalarından gördükleri yöntemleri kullanarak pekmez üretiyor.
Anadolu’da yoğun olarak tüketilen pekmez, vatandaşların meşakkatli uğraşları sonucunda hazırlanıyor. Bağlardan toplanan salkım salkım üzümler, ilk olarak doğal maya olarak kullanılan özel pekmez toprağıyla buluşuyor.
Hadim Yağcı Mahalle Muhtarı Abdulkadir Uyanık, “Bir pekmezin ortaya çıkması için 2 gün zaman dilimine ihtiyacımız var. Toprak çalındıktan sonra yaklaşık 4 saat dinlendiriyoruz. Kaynatma en son olayımız.” Dedi.
Meşe odunu ateşinde 2-3 saat su kapağından yapılma delikli kepçeler ile karıştırılan üzüm şırası kaynadıktan sonra dinlendirilmeye bırakılıyor. Bekleme süresinin ardından ihtiyaç fazlası pekmezler kaplara konularak satılmak üzere tezgâhlardaki yerini alıyor.

Piyasada sahte Aladağ pekmezi satıldığına dikkat çeken Hadim Belediye Başkanı Ahmet Hadimioğlu ise şöyle konuştu:

“Hadim genelinde şuanda pekmez yapımı başladı. 14 – 15 civarı mahallelerimizde ise ağırlıklı olarak pekmez yapımı sürüyor. Aladağ pekmezi ismiyle vatandaşlarımız kandırılıyor. Sahte veya merdiven altı dediğimiz şeker karıştırılarak pekmez yapıp Aladağ pekmezi deyip satıyorlar.
Bunlara dikkat edelim, her Aladağ pekmezi denene inanmamalıyız. Bizim üretim kapasitemiz, üzümümüz, bağımız ve satılan miktarımız belli. Ama piyasada bizden 100 misli Aladağ pekmezi olmayan ürün Aladağ pekmezi denilerek satılıyor.”

Haber: Adem YILDIZ - Kemal SAYIN


 

DİĞER HABERLER