Anasayfa Güncel Ekonomi Spor Siyaset 3.Sayfa Eğitim Yaşam Dünya Sağlık Teknoloji Bunları Biliyor musunuz?

Uzmanlara göre, İsrail'in Batı Şeria'da tırmandırdığı gerilimin halihazırda Gazze'ye sıçrama ihtimali zayıf

06.12.2022 13:26:00
Kudüs Araştırmaları Merkezi Müdürü Ahmed Refik Avad: "Bu çatışmada İsrail veya Hamas'ın herhangi bir çıkarı yok" Cenin'deki Arap Amerikan Üniversitesinde Siyaset Bilimi Profesörü Eymen Yusuf: "İsrail'in artan saldırıları ve Filistinlileri öldürmesi, Gazze'de tepkiye neden olabilir ancak bu tepki, Gazze hazır olduğunda gerçekleşir zira İsrail'in son saldırısının yaraları henüz sarılmadı"

GAZZE (AA) - NUR EBU IYŞE - Filistinli uzmanlar, İsrail'in işgal altındaki Batı Şeria'da son günlerde tırmandırdığı gerilimin kısa vadede bir Gazze-İsrail çatışmasının fitilini ateşleme ihtimalini uzak görüyor.


İsrail'in son bir haftada Batı Şeria'da 10'dan fazla Filistinliyi öldürmesiyle tırmandırdığı gerilimin Gazze'ye sıçrama olasılığını AA muhabirine değerlendiren Filistinli uzmanlar, tarafların (Gazze-İsrail) içinde bulunduğu siyasi, ekonomik ve askeri koşullar göz önünde bulundurulduğunda herhangi bir çatışma ihtimalinin zayıf olduğunda hemfikir.


İsrail ordusu, 3 Aralık'ta Gazze Şeridi'nden İsrail'e doğru fırlatılan bir roketin tespit edildiğini ancak roketi önlemek için herhangi bir savunma sisteminin çalıştırılmadığını, ardından da Gazze'de Hamas'a ait iki noktanın savaş uçaklarıyla vurulduğunu açıkladı.


Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları tarafından yapılan açıklamada ise İsrail uçaklarının saldırılarına karadan havaya füzelerle karşılık verildiği kaydedildi.


Hamas Sözcüsü Hazım Kasım, Kassam Tugaylarının verdiği karşılığın İsrail bombardımanına karşı doğrudan bir yanıt niteliğinde olduğunu kaydetti.


- Çatışma ihtimali düşük


Kudüs Üniversitesine bağlı Kudüs Araştırmaları Merkezi Müdürü Ahmed Refik Avad, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yakın gelecekte Gazze'de askeri bir çatışmanın patlak verme olasılığının düşük olduğunu belirterek, "Bu çatışmada İsrail veya Hamas'ın herhangi bir çıkarı yok." ifadelerini kullandı.


Avad, Gazze-İsrail çatışmasını ihtimal dahilinde görmeme nedenini ise şu dönemde tarafların içinde bulunduğu birtakım siyasi, askeri ve ekonomik şartlara dayandırdı.


İsrail ile Gazze arasında çıkacak bir çatışmanın, İsrail ekonomisini ve turizmini felç edeceği görüşünü savunan Avad, böyle bir durumda İsrail'in askeri açıdan zor durumda kalacağını ve "yıkım ile ölümden başka sonuç alamayacağını" söyledi.


Avad, İsrail'in hükümet kurmakla meşgul olduğunu, Gazze dosyasını da ekonomik yollarla ele aldığını ve (Gazze'ye) bazı kolaylıklar sunduğunu, Hamas'ın ise şu anda askeri hazırlık aşamasında ve Gazze'nin yeniden imarıyla meşgul olduğunu dile getirdi.


- İsrail, Gazze'yi denklemin dışında tutmaya çalışacak


Siyasi analist ve yazar Mustafa İbrahim de Gazze'de askeri bir tırmanışın, Batı Şeria'daki olaylarla ilişkisine değindi.


Gazze'deki direniş güçlerinin halihazırda, Batı Şeria'ya odaklandığını ve Gazze'de sükuneti ve istikrarı korumaya çalıştığını aktaran İbrahim, "İsrail'in Batı Şeria'da Filistinlilere karşı işlediği ihlaller, Gazze'de tansiyonu ancak 'İsrail'e roket atmak' şeklinde yükseltir." değerlendirmesinde bulundu.


İsrail'in, Gazze'yi Batı Şeria'daki gerilimden uzak tutmaya çalıştığını belirten İbrahim, yeni hükümeti kurmakla görevli Binyamin Netanyahu'nun da bu minvalde devam etmesini beklediğini söyledi.


İbrahim, işgal altındaki Batı Şeria'da Filistinlilere yönelik saldırıların devam edeceği ancak Gazze'deki nispi istikrar halinin de bozulmayacağı öngörüsünde bulundu.


- Çatışma senaryoları


Öte yandan, Cenin'deki Arap Amerikan Üniversitesinde Siyaset Bilimi Profesörü Eymen Yusuf ise Batı Şeria ya da Gazze'de gerilimin tırmanabileceği görüşünü savundu.


Yusuf, "İsrail'in artan saldırıları ve Filistinlileri öldürmesi, Gazze'de tepkiye neden olabilir ancak bu tepki Gazze hazır olduğunda gerçekleşir zira İsrail'in son saldırısının yaraları henüz sarılmadı." dedi.


Akademisyen Yusuf, Gazze-İsrail çatışmasıyla ilgili üç muhtemel senaryodan şu şekilde söz etti:


"İlk senaryo, İsrail'in Batı Şeria'da çok sayıda genci infaz etmesi gibi büyük bir olayla başlar. Bu durum, Gazze'nin tepkisine neden olur. İkinci senaryo, direniş gruplarının İsrail içinde gerçekleştireceği eylemlerle başlar. İsrail, buna Gazze'ye saldırarak karşılık verir ya da Batı Şeria'da büyük bir ihlal gerçekleştirir.


Bu da Gazze'nin cevap vermesine neden olur. Üçüncü senaryo ise İsrail'in Batı Şeria'daki olaylarla ilgisi olduğunu düşündüğü Gazze'deki direniş gruplarından bir kişiyi öldürmesidir."


İsrail'de aşırı sağcı bir hükümetin iktidara gelmesinin, Gazze ile İsrail arasında bu türden bir çatışmanın çıkma ihtimalini yükselttiğini belirten Yusuf, "İsrail, Gazze'deki hedeflerin daha açık oluşu sebebiyle burada girilecek bir çatışmanın Batı Şeria'dakinden daha kolay olacağını düşünüyor." ifadelerini kullandı.


DİĞER HABERLER