Anasayfa Güncel Ekonomi Spor Siyaset 3.Sayfa Eğitim Yaşam Dünya Sağlık Teknoloji Bunları Biliyor musunuz?

Türkiye'nin ilk çinko tesisi açıldı

04.12.2021 16:10:00
Siirt'te 102 milyon dolarlık yatırımla hayata geçirilen Türkiye'nin ilk cevherden çinko izabe tesisi Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katıldığı törenle açıldı.
Lineer Metal AŞ tarafından Siirt Organize Sanayi Bölgesi'nde Türk-Katar ortaklığıyla kurulan Lineer Metal Çinko Üretim Tesisi, Türkiye'nin ilk çinko metal külçelerini üretecek.
Tesisle ülke ihtiyacının yüzde 40'ını karşılayacak. Türkiye şu anda yıllık 250 ile 300 bin ton dolayında çinko ithal ediyor. Bu da yılda en az 1 milyar dolara yakın bir maliyet oluşturuyor.
Bu tesisle ithalatın yüzde 40'ı karşılanmış olacak. Tesis ilk planda 30 bin ton üretim, tam kapasiteye ulaştığında ise yaklaşık 90 bin tonluk üretim sağlayacak
"Çinko ihtiyacımızın yarısı burada üretilecek"
Tesisin açılışını gerçekleştiren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, burada yaptığı konuşmada şunları kaydetti; Yatırımın ilk adımı Siirt'teki fabrikada 500, Hakkari ve Şırnak'taki madenlerde 2 bin 500 olmak üzere toplamda 3 bin kişiye doğrudan istihdam sağlanmış olacak. Bu tesislerle birlikte 2023'e kadar 500 milyon dolarlık yatırımla istihdam 7 bin 500 kişiye ulaşacak. Çinko ihtiyacımızın yarısı burada üretilecek. Bölgemizin evladı olan tüm iş adamlarını kendi şehirlerine kendi insanlarına hizmet edecek bu tür yatırımlar yapmaya bugün ayrıca davet ediyorum. Bu tesisin de bu yatırımların ilk adımı olmasını temenni ediyorum. Tesisin Siirt'e ve tüm bölge illerine hayırlı uğurlu olmasını Allah'tan diliyorum. Bol üretim diliyorum, dünya pazarlarında da inşallah bereketli gelecek niyaz ediyorum. Kazancınız bol olsun geleceğiniz aydınlık olsun. Bu açılış ile birlikte temelini atacağımız fabrikalar da var. İki fabrikanın da temelini atmış olacağız. Hayırlı olsun. 

DİĞER HABERLER