Anasayfa Güncel Ekonomi Spor Siyaset 3.Sayfa Eğitim Yaşam Dünya Sağlık Teknoloji Bunları Biliyor musunuz?

Tunus'ta gerçekleşen siyasi müdahalenin perde arkası KONTV'de konuşuldu

28.07.2021 23:41:00
Tunus'ta neler oluyor? Siyasi müdahale mi, darbe mi? Tunus'ta yaşanan gelişmelerin perde arkası KONTV’de masaya yatırıldı.
Videoyu İzlemek İçin Tıklayınız...
KONTV’de yayınlanan Abdulsamed Bayram ile "Küresel Politiga" programının canlı yayın konuğu olan Siyaset Bilim Uzmanı Necati Fıratlı, Tunus’ta yaşanan siyasi müdahaleye ilişkin gelişmeleri aktardı.

Arap Baharı'nın başladığı Tunus'u derinden etkileyen ekonomik ve sağlık krizi devam ederken devletin zirvesinde beklenmedik bir 'siyasi kriz' patlak verdi.

Pazar gecesi, Anayasa'nın 80. maddesine dayanarak meclisin tüm yetkilerini devralan Cumhurbaşkanı Kays Said son olarak Savunma Bakanı İbrahim Bartagi ile hükümet sözcüsü ve Adalet Bakanı Hasna Ben Slimane'ı görevden aldığını açıkladı.

Hükümeti 30 gün boyunca donduran ve milletvekillerinin dokunulmazlığını askıya alan Cumhurbaşkanı Said, mevcut Başbakan Hişam el-Meşişi'yi görevden almıştı.

Akademik çalışmalar için Tunus’ta bulunan Necati Fıratlı, “Tunus Anayasası’nın 80. Maddesine göre ülkenin bütünlüğü ve milli güvenlik tehlikesi olduğu zaman Cumhurbaşkanı’nın Başbakanı görevden alma ve meclisi dondurabilme yetkisi var.” dedi.

Siyasi müdahalenin gelişim sürecini anlatan Fıratlı, “Koronavirüs sürecinden sonra ülkede ekonomik kriz daha da büyüdü. Halkın öfkesi çoğaldı, mecliste sürekli tartışmalar olmasına rağmen çözüm bulunamadı. Meclis işlevsiz hale geldi. Aynı zamanda bazı bakan ve milletvekilleri hakkında yolsuzluk soruşturmaları var ama hiçbir şey yapılamıyor. Bu durum Tunus siyasetini kilitledi. Halkın protestoları çoğaldı. Bu gelişmelerden sonra Kays Said, yönetime el koyduğunu açıkladı” ifadelerini kullandı.

Ülkenin siyasi ortamı ve siyasi müdahaleden sonra yaşananları anlatan Fıratlı, ülkede bir yandan protestolar sürerken bir yandan da sevinç gösterileri olduğunu belirtti.

DİĞER HABERLER