Anasayfa Güncel Ekonomi Spor Siyaset 3.Sayfa Eğitim Yaşam Dünya Sağlık Teknoloji Bunları Biliyor musunuz?

Susamın taş değirmendeki öyküsü

15.09.2022 21:12:00
Geleneksel yöntemlerle odun ateşinde kavruluyor, yiyen bu asırlık lezzetten bir daha vazgeçemiyor… Torosların eteklerinde susamın taş değirmenlerde tahine dönüşümünün asırlık hikayesi.
Videoyu İzlemek İçin Tıklayınız...
 Tarlalardan bin bir emekle hasadı yapılan susamlar taş değirmenlere getirilerek kazanlarda güzelce yıkanıyor. Ardından susamın ateşle yolculuğu başlıyor.

Anadolu’dan toplanan yerli susamlar ardıç odunu ateşinde döne döne kavrulduktan sonra kokusunu ve aromasını bırakıyor. İşte, işin sırrı da burada ortaya çıkıyor. 

Konya’nın Bozkır ilçesinde yaşayan 66 yaşındaki tahin ustası Osman Kalay, yarım asırdır taş değirmende susamı kavurarak tüketiciyle buluşturuyor.

6 saat boyunca fırınlarda kavrulan susam elekten geçtikten sonra taş değirmenlerde öğütülmeye bırakılıyor.

Hiçbir katkı malzemesinin eklenmediğini dile getiren Kalay, ünü dünyaya yayılan Bozkır Tahini’ni yarım asırdır kardeşleri ve oğlu ile ayakta tutmaya çalışıyor. 

2018 yılında yılın ahisi seçilen Osman Kalay, değirmenine gelenleri ağırlayarak, ikramlarda bulunuyor. Ahilik kültürüne birebir uyan bir misafirperverlik örneği sergiliyor.

Osman Kalay, kendi markasıyla ürettikleri tahini Türkiye'nin hemen her yerine gönderiyor. Yurt dışından ise çok sayıda gurbetçi yanına uğramadan geçmiyor. 
Haber: Kemal Sayın

DİĞER HABERLER