Anasayfa Güncel Ekonomi Spor Siyaset 3.Sayfa Eğitim Yaşam Dünya Sağlık Teknoloji Bunları Biliyor musunuz?

Spacex Firmasının Kuruluşu

07.01.2021 13:20:00

SpaceX firması uzaya ilk insan gönderen bir firma olma özelliğini taşımaktadır. Elon Musk tarafından kurulan SpaceX  firması 6 mayıs 2002 yılında kurulmuştur. SpaceX merkezi ise Hawthorne, Kaliforniya, ABD’dir. Firmanın merkezi, ABD’nin Kaliforniya eyaletinde bulunan Hawthorne şehridir. 

SpaceX kuruluş amacı uzaya roket göndermek ve bu roketleri geliştirmektir. SpaceX artık çok fazla geliştirilmiş ve uzaya roketler, dünya yörüngesine uydu gönderme, uydular için gerekli olan eşya gönderme, eşya nakliyesi ve  astronot gönderme gibi pek çok farklı amaçla kullanılmaktadır.

SpaceX kuruluşunun esas amacı ise uzaya çıkan roketlerin maliyetini en aza indirebilmektir. Çünkü uzaya çıkan ve maliyeti oldukça yüksek olan uzay araçları ve roketler bir kez kullanıldıktan sonra uzay boşluğuna bırakılmaktadır. SpaceX firması ise uzaya gönderilen roketlerin dünyaya geri getirilip, tekrar kullanımını sağlamaktır.  Tesla şirketinin CEO’su olan Elon Musk, SpaceX firmasını marsta koloni kurmak amacı ile açıp, geliştirmeye başlamıştır.




Spacex Şirketin Kuruluşu
Paypal şirketinin sahibi olan Musk, bu şirketi satıp, buradan gelen para ile uzay seyahatlerinin yapılmasını planlamakta idi. Musk ilk etapta uzaya fare göndermeyi düşünmüştü. Fakat bunun için 8 milyon dolarlık bir roket alması gerektiği için roket almak yerine 100 milyon dolarlık bir sermaye ile SpaceX firmasını kurdu. Fakat Musk, tüm bunları yaparken çok fazla yıpranıp, pek çok kişi tarafından da eleştiri yağmuruna tutuldu. Ama hiçbir eleştiri Musk’u düşüncelerinden ve hayallerinden alı koymadı. Hatta Musk’un bu hayali dünyada yani bir dönemin açılmasına neden oldu.



Spacex Firmasının Dünya Üzerindeki Etkisi Ve Başarıları
  • Falcon: özel sektör tarafından 28 eylül 2008 yılında yörüngeye ulaşan ilk sıvı yakıtlı uzay roketidir.
  • Dragon: dünyadan uzaya fırlatılan ve yörüngeye ulaşıp, tekrar dünyaya dönmeyi başaran bir özel sektöre ait uzay aracıdır. Gönderim tarihi ise 9 aralık 2010 yılıdır.
  • SES-8 uydusu:  3 aralık 2013 yılında fırlatılmış ve SpaceX ile eş zamanlı yörüngeye teslimatı yapılmıştır.


Spacex Firmasının Kuruluş Amacı

SpaceX firmasının esas kuruluş amacı kaliteli ve düşük maliyetli uzay araçları yapmaktır. Uzay araçlarında kullanılan pek çok malzeme ve tasarım firma tarafından bizzat yapılmaktadır. Bu da maliyeti önemli ölçüde azaltmıştır. Aynı zamanda firmanın amacı geleneksel roketlerin geliştirilmesi ve üretiminin yapılmasıdır. Firma astronot kıyafetlerinden, araçlarda kullanılacak düşük maliyetli, hafif ve esnek yapılı malzemelere kadar her detayı en ince ayrıntısına kadar belirlemiştir. Ayrıca SpaceX her geçen gün kendini yenilmekte olup, daha uygun maliyetli uzay araçları yaparak, uzaya insan ve eşya taşımayı sürdürecektir.
 
 

DİĞER HABERLER