Anasayfa Güncel Ekonomi Spor Siyaset 3.Sayfa Eğitim Yaşam Dünya Sağlık Teknoloji Bunları Biliyor musunuz?

Somali ve Somaliland'ın liderleri 2 yıl aradan sonra bir araya geldi

08.12.2022 21:14:00

İSTANBUL (AA) - Somali'den bağımsızlığını ilan eden Somaliland yönetiminin lideri Musa Bihi Abdi ve Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud, 2 yıl aradan sonra ara buluculuk faaliyetlerinin yeniden hız kazandığı dönemde bir araya geldi.


Ulusal medyada yer alan haberlere göre, Abdi ve Mahmud, Cibuti Cumhurbaşkanı İsmail Ömer Gulle'nin kızının Cibuti'deki düğün töreninde buluştu ve aynı karede fotoğraf verdi.


İkilinin bir araya gelmesi, Türkiye'nin Somali'de birlik ve bütünlüğün sağlanması için gösterdiği ara buluculuk çalışmalarının hız kazandığı bir döneme denk geldi.


Cumhurbaşkanı Mahmud, hafta başında Somaliland lideriyle görüşmeye ve müzakereleri yeniden başlatmaya kararlı olduklarını belirtmişti.


Somali ve Somalilandlı liderler arasında 2020 yılında Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed'in girişimiyle görüşmeler yapılmış ancak sonuç alınamamıştı.


İngiliz Somalisi" olarak adlandırılan Somaliland, 26 Haziran 1960'ta elde ettiği bağımsızlığın ardından 1 Temmuz 1960'ta "İtalyan Somalisi" olarak adlandırılan bugünkü Somali ile birleşme kararı almıştı.


1969'dan 1991'e kadar Somali'nin başında kalan ve askeri darbeyle iş başına geçen Siad Barre, 1980'li yılların sonlarında patlak veren iç savaşın ardından muhaliflerince devrilmişti. Muhalif grupların merkezi hükümet kurmayı başaramayıp birbiriyle çatışmaya başlamasının ardından Somaliland, 1991'de tek taraflı bağımsızlığını ilan etmişti.




DİĞER HABERLER