Anasayfa Güncel Ekonomi Spor Siyaset 3.Sayfa Eğitim Yaşam Dünya Sağlık Teknoloji Bunları Biliyor musunuz?

Sınır Tanımayan Gazeteciler: Tunus'ta basın özgürlüğüne ilişkin anayasal güvenceler korunmalı

19.01.2022 16:00:00

TUNUS (AA) - Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF), Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said'e "basın özgürlüğüne dair anayasal güvenceleri koruma" çağrısında bulundu.


Merkezi Paris'te bulunan RSF, Tunus medyasının durumuna ilişkin bir rapor yayımladı.


RSF Genel Seketeri Christophe Deloire raporda, "Tunus'taki otokrat eğilim karşısında ciddi endişe duyduklarını ve bu durumun Arap ülkelerindeki medya alanını da doğrudan etkilediğini" ifade etti.


Deloire, Cumhurbaşkanı Said'e "basın ve medya özgürlüğüne ilişkin anayasal güvencelerin ve uluslararası yükümlülüklerin kesinlikle korunması" çağrısında bulundu.


Raporda "Özgür ve bağımsız bir basın, Tunus devriminin temel başarısıdır." ifadesini kullanan Deloire, bu nedenle ülkedeki demokrasinin geleceğinin basın özgürlüğüyle bağlantılı olduğunu vurguladı.


Deloire, RSF'nin Cumhurbaşkanı Said'in, göreve başladığı zamandan (Ekim 2019) bu yana basın mensuplarıyla arasındaki belirsiz ilişkiyi incelediğini aktardı.


Cumhurbaşkanı Said'in 25 Temmuz'da tüm yetkileri eline almasıyla dengeleri altüst ettiğini savunan Deloire, bu duruma basına yönelik ihlallerde artışın eşlik ettiğine dikkati çekti.


Deloire, (Yasemin Devrimi'nin 11'inci yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen)14 Ocak'taki gösterilerde yaşanan şiddetin ise RSF'nin Cumhurbaşkanı Said'in "basın özgürlüğünün yanında durma taahhüdünün gerçekliğine" ilişkin endişesini teyit ettiğini belirtti.


- Gösteriye birçok siyasi parti ve STK katılmıştı


Tunuslu muhalifler, Cumhurbaşkanı Said'in olağanüstü kararlarını 2011'deki devrimin yıl dönümü olan 14 Ocak'ta düzenledikleri gösterilerle protesto etti.


Gösterilere siyasi partilerden Nahda Hareketi, Demokratik Akım Partisi, Cumhuriyetçi Parti, Emek ve Özgürlükler için Demokratik Blok, Özgür Anayasa Partisi, İşçi Partisi ile çok sayıda STK katıldı.


Başkentin merkezinde yer alan Habib Burgiba Caddesi'ne girmeye çalışan göstericilere, güvenlik güçleri tazyikli su ve gaz bombalarıyla müdahale etmiş, onlarca gösterici gözaltına alınmıştı.


Gözaltındakilerden çoğu daha sonra serbest bırakılırken 6 gösterici tutuklanmıştı.


Tunus Ulusal Gazeteciler Sendikası Başkanı Muhammed Yasin el-Celasi dün yaptığı açıklamada, "14 Ocak'ta düzenlenen gösteride, emniyet güçlerinin sert müdahalesine eylemcilerin yanı sıra birçok gazeteci arkadaşımız da maruz kaldı. Cumhurbaşkanı Said'den bu saldırılardan dolayı özür bekliyoruz." ifadelerini kullanmıştı.


- Tunus'taki siyasi kriz


Cumhurbaşkanı Said, 25 Temmuz 2021'de ilan ettiği olağanüstü kararlarla parlamentonun çalışmalarını dondurdu ve milletvekili dokunulmazlıklarını kaldırdı.


Said, 22 Eylül 2021'de yeni kararnamelerle yetkilerini genişleterek yürütme organını kendine bağladı.


Tunus Cumhurbaşkanı, son olarak 13 Aralık 2021'de açıkladığı "siyasi krizden çıkış yol haritası" ile ülkede 17 Aralık 2022'de erken genel seçime gidileceğini ve o zamana kadar Meclisin kapalı kalacağını duyurdu.


Cumhurbaşkanı'nın aldığı tüm bu kararlar, ülkede bir tür "istisnai durum" oluşmasına yol açtı.


DİĞER HABERLER