Anasayfa Güncel Ekonomi Spor Siyaset 3.Sayfa Eğitim Yaşam Dünya Sağlık Teknoloji Bunları Biliyor musunuz?

Raif İnan: Büyük Bir Sorunu Ortadan Kaldıracak Olan Bu Teknoloji Önemli Bir Açığı Kapatacak!

22.05.2023 11:19:00


Türk girişimci Raif İnan ve Prof. Dr. Murat Doğru’nun İngiltere’de birlikte kurdukları GCL şirketi bünyesinde enerji üretmek için atıkların kullanılması, küresel enerji ihtiyacını karşılamaya yetecek bir yeniliğin ön plana çıkmasını sağlıyor. Raif İnan: ’’Biyokütle ve atık kaynaklarının enerjiye dönüştürülmesi teşviklerle desteklenmeli’’ sözleriyle konunun önemine değindi. Öncü modelini Türkiye’de Trabzon'da hayata geçirdiğini söyleyen Raif İnan, Trabzon-Rize “Tam Entegre Atık Bertaraf Tesisi”nin  Avrupa’da bir ilk olma özelliğine sahip olduğunu sözlerine ekledi.
Yenilenebilir enerji alanında yaptığı çalışmalarla öne çıkan yatırımcı Raif İnan, bu alanla ilgili planlarının sürdüğünü açıklayarak biyokütle ve atık sektörüne dikkat çekiyor. Raif İnan, Türkiye’de oluşan toplam atığın ortalama sadece %1’nin enerjiye dönüştüğünü söyleyerek bu potansiyelin yenilikçi ve verimli teknolojilerle enerjiye çevrilmesi gerektiğini paylaştı.



Raif İnan: Tükettiğimiz Enerjinin 8 Misli Fazlasını Üretebiliriz! 
Prof. Dr. Murat Doğru ve Aira Yönetim Kurulu Başkanı Raif İnan, Biyokütle ve Atık sektörüne yaptıkları teknoloji yatırımıyla, bu alanda dünyada öncü çalışmalara imza attıklarını belirtiyor: 
Enerji sektöründe teknoloji ve Ar-Ge geliştirmek üzere bir ortaklık kurduk. Bu ortaklığın sonucu merkezi İngiltere’de olan şirketimiz Gasification Consultancy Limited (GCL) doğdu. GCL, 'Biyokütle ve Atık Gazlaştırma Teknolojisi' alanında kendi patentini geliştiren bir şirket. Geliştirdiğimiz bu gazlaştırma teknolojisiyle atıktan enerji üretimindeki potansiyeli değerlendirmeye odaklandık. Dünyaya baktığımızda, bütün biyokütle ve atık kaynakları kullanılsa, şu an tükettiğimiz enerjinin 8 misli fazlasının üretilebileceğini görüyoruz. Türkiye’ye baktığımızda ise Türkiye’de oluşan toplam atığın ortalama sadece %1’nin enerjiye dönüştüğünü görüyoruz. Bu aslında bu alanda ne kadar büyük bir potansiyel olduğunu gösteriyor.  Bu potansiyeli yakma yöntemiyle değil ancak çevreyle uyumlu, verimli ve yenilikçi teknolojilerle enerjiye çevirmemiz gerekiyor.

İşte bu noktada, geliştirdiğimiz teknolojiyi global çapta 6 projeye uyguladık. Öncü bir uygulamasını ise Türkiye’de Trabzon'da hayata geçirdik. GCL gazlaştırma teknolojisinin uygulandığı Trabzon-Rize “Tam Entegre Atık Bertaraf Tesisi” Avrupa’da bir ilk olma özelliğine sahip.  Amacımız bu öncü teknoloji ile tüm dünyada başarılı örnekleri çoğaltmak.

DİĞER HABERLER