Anasayfa Güncel Ekonomi Spor Siyaset 3.Sayfa Eğitim Yaşam Dünya Sağlık Teknoloji Bunları Biliyor musunuz?

Putin'den dolar karşıtı mesaj: Süreç hızlanıyor!

23.08.2023 11:24:00
BRICS Zirvesi katılımcılarına hitap eden Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, BRICS ülkeleri arasındaki ticarette doların payının giderek azaldığını belirterek, “Ekonomik bağlarımızın dolarsızlaştırılması yönündeki nesnel, geri döndürülemez süreç ivme kazanıyor.” Dedi.
Güney Afrika'nın Johannesburg kentinde düzenlenen 15. BRICS Zirvesine Rusya, Hindistan, Çin, Brezilya ve Güney Afrika Cumhuriyeti katıldı.

BRICS ülkeleri dolar kullanımını azaltıcı hamlelerde bulunuyor

Putin video konferansla katıldı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Uluslararası Ceza Mahkemesinin (UCM) hakkında verdiği yakalama kararı nedeniyle BRICS 2023 zirvesine video konferans yöntemiyle katıldı.

Güney Afrika'nın UCM'ye taraf ülkelerden biri olması nedeniyle Putin'i tutuklamakla yükümlü bulunması üzerine Kremlin yönetimi, zirveye Putin'i temsilen Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un katılacağını duyurmuştu.

BRICS ülkeleri G7 ülkelerini geride bırakıyor

Putin, yaklaşık 3 milyar insanın yaşadığı BRICS ülkelerinin küresel ekonominin de yaklaşık yüzde 26'sını oluşturduğuna işaret ederek, BRICS ülkelerinin satın alma gücü paritesi açısından G7 ülkelerini de geride bıraktığını söyledi.

Dolarsızlaştırılma yönündeki süreç hızlanıyor!

BRICS ülkelerinin dolara karşı attıkları adımlardan bahseden Putin şöyle devam etti:
"Ekonomik bağlarımızın dolarsızlaştırılması yönündeki nesnel, geri döndürülemez süreç ivme kazanıyor. Karşılıklı ödemeler, parasal ve mali kontrol için etkili mekanizmalar geliştirilmesine yönelik çabalar sarf ediliyor. Sonuç olarak, BRICS içindeki ihracat-ithalat işlemlerinde doların payı azalıyor. Geçen yıl (doların payı) bu oran yalnızca yüzde 28,7 seviyesindeydi.” dedi.



Rusya’dan Afrika’ya dev gıda yardımı

Rusya'nın Afrika'ya geçen yıl 11,5 milyon ton, bu yılın ilk yarısında da yaklaşık 10 milyon tahıl gönderdiğini belirten Putin, "Rusya'nın yurt dışına tahıl ve gübre tedariki kasıtlı olarak engelleniyor ve aynı zamanda iki yüzlü şekilde bizi dünya pazarındaki mevcut kriz yüzünden suçluyorlar." şeklinde konuştu.

Tahıl Koridoru Anlaşması’nda şart yerine getirilmedi!

Putin, Tahıl Koridoru Anlaşması kapsamında Rusya'nın hiçbir şartının yerine getirilmediğini ve bu nedenle 18 Temmuz'dan itibaren anlaşmayı uzatmadıklarını anımsatarak, "Rus tarafına karşı tüm yükümlülükler gerçekten yerine getirilirse anlaşmaya geri dönmeye hazır olacağız." ifadesini kullandı.

 

DİĞER HABERLER