Anasayfa Güncel Ekonomi Spor Siyaset 3.Sayfa Eğitim Yaşam Dünya Sağlık Teknoloji Bunları Biliyor musunuz?

Piyasa spekülatörleri ve stokçulara cezalar artacak

17.05.2022 13:41:00
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, asılsız haber yayanlar, propaganda ve manipülasyon yollarına başvuranlar ve sokaklarda fiyatlar artsın diye düşünen stokçulara yönelik cezaların artacağını söyledi.
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. 

Bakan Bozdağ, Türk Ceza Kanunu’nun 237'nci maddesinin fiyatları etkileme suçunu düzenlediğini; ama bu maddenin caydırıcılık niteliği taşımadığını belirterek cezaların artırılacağını söyledi:

"Yapılan çalışma sonucunda cezanın '1 yıldan 3 yıla kadar' olarak yeniden düzenlenmesi, eğer besinlerin, malların veya işçi fiyatlarının artmasına yol açacak sonuçlar, manipülasyonlar, gerçek dışı haberler oluşturduğu takdirde bu cezanın yarısı oranında artırılması, aynı suçu tellallar, bu işi yapan ruhsatlı simsarlar yaptığı takdirde yarı oranında daha cezanın artırılması şeklinde yeniden cezayı tanzim eden çalışmalar yapılmaktadır. Bu, fiyatları etkileyerek haksız kazanç elde etme peşinde koşan art niyetli kişilere yönelik cezai yaptırımların caydırıcı olma vasfını yükseltecek."

"Cezanın hem alt hem de üst sınırı artırılacak"

Stokçuluk konusuyla ilgili de alt ve üst sınırların yükselteceğini belirterek şunları aktardı:

"Tabi bir de stokçuluk var. Yani elindeki malları kamunun ihtiyacını karşılamak için satması gerekenler, vatandaşların ihtiyacını karşılamak için satması gerekenler bunları satmayıp da fiyat biraz daha pahalansın veya başka neden, hesaplarla satmaktan kaçındığı takdirde burada da Türk Ceza Kanunu başka ceza öngörüyor. Şimdi bu cezayı da '1 yıldan 3 yıla' şeklinde değiştiriyoruz. Cezanın hem alt sınırı artırılmakta hem de üst sınırı artırılmakta. Hem 'stokçuluk' dediğimiz halkın dilinde hem de fiyatları etkileme dediğimiz suçların her ikisinin alt ve üst sınırları ve artırım oranları değiştirilmektedir. Böylelikle bu 2 suç da tutuklama yasağı kapsamı dışına çıkarılmaktadır. Yani şartlar oluştuğunda, sulh ceza hakimi takdir ettiğinde veya yargılamayı yapan herhangi mahkeme takdir ettiğinde bunların tutuklama ihtimali de artık hakimlerin ve mahkemelerin takdiri kapsamında mümkün olabilecektir." 

DİĞER HABERLER