Anasayfa Güncel Ekonomi Spor Siyaset 3.Sayfa Eğitim Yaşam Dünya Sağlık Teknoloji Bunları Biliyor musunuz?

‘Otonom Mobil Görev Robotu’ üretime hazır

15.05.2022 14:28:00
Konya Teknik Üniversitesi, TÜBİTAK 1501-Sanayi Ar-Ge Destek Programı kapsamında desteklenen ve Endüstri 4.0 teknolojisi çağına uyumlu olma hedefiyle geliştirilen AKİBA adındaki otonom mobil görev robotu, fabrika, depo alanı vb. gibi kapalı ortamlarda yük transferini daha güvenli ve verimli bir şekilde yaparak oluşabilecek iş kazalarının önüne geçmeyi planlıyor.
KTÜN Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Akif Durdu danışmanlığında TÜBİTAK 1501-Sanayi Ar-Ge Destek Programı kapsamında ELFATEK Firmasıyla yürütülen “Otonom Görev Robotu ve Robot Elektronik Kontrol Ünitesi (REKÜ)” adındaki proje ile tamamiyle otonom olan çalışabilen, hassas yük taşıma operasyonlarında yüksek hareket kabiliyetine sahip robot üretildi.  Robot yük taşıma esnasında alan tarayıcı sensörleri vasıtasıyla engellerin etrafından kolayca geçerek ayrıca ortam değişkenlerine anında en uygun reaksiyonu göstererek acil bir durumda güvenlik planlaması yapabilecek ve bu yolla olası iş kazalarını engelleyebilecek özelliğe sahip. 

Projenin danışmanlığını yürüten Doç. Dr. Akif Durdu yaptığı açıklamada sadece taşıma robotu olarak değil aynı zamanda başka deney robotları için de kontrol kartı ürettiklerini belirterek, “Dış ve iç pazara satılabilir hale gelen robotumuzun otonom versiyonları olduğu gibi uzaktan kumandalı versiyonları da talebe göre verilebilir düzeydedir. Üretilen benzer yerli ürünler mevcut ancak bizim buradaki kontrol kartımız ile maliyeti düşürülmüştür. Aynı zamanda aynı kontrol kartı kullanarak deney robotları, süpürge robotları ve benzer otonom özellikli iç ortam robotları yapabilecektir.” dedi. 

Robotların 1,5 Ton ağırlığına kadar olan yükleri transfer edebilme kapasitesi ile işletmelerin üretim hızını arttırma aynı zamanda işgücü maliyeti konusunda da azaltıcı etkiye sahip. Otonom mobil görev robotunun iş verimliliğini yükseltmesinin yanında katma değer kazandıracak etkiye de sahip olması önemli noktalardan biri olarak dikkat çekiyor. Web ara yüzü üzerinden kullanıcılar aracın bulunduğu konum, araç şarj seviyesi, taşıdığı yükün ağırlığı gibi pek çok veriye ulaşabilme ve analiz etme imkanı bulabilecek düzeyde olması projeye olan ilgiyi artırıyor.

Yük bırakma veya yük alma türlerine göre konveyör ve asansör gibi ek sistemlerle beraber uyumlu çalışabilir olması görev alma çeşitliliğini arttırarak işlerin hızlı ve pratik bir şekilde çözüme kavuşmasını sağlaması da robotun öne çıkan özellikleri arasında yer alıyor. 

DİĞER HABERLER