Anasayfa Güncel Ekonomi Spor Siyaset 3.Sayfa Eğitim Yaşam Dünya Sağlık Teknoloji Bunları Biliyor musunuz?

MTA aradı, İngilizler buldu! Altın üreticilerinin gözü Konya’da! Bu madenden kilo kilo altın çıkıyor!

20.01.2024 17:06:00
Altın ilk çağlardan beri önemini ve cazibesini koruyan elementlerden biri. Herkesin sahip olmak istediği bu değerli maden ülkemizde de çıkarılmaktadır. Konya’nın tek altın madeni ise bu bölgede bulunuyor

Türkiye’de altın yatakları olmasına rağmen, madenlerden çıkarılan altın tüketime yetmemektedir. Türkiye'de 2023 yılında 30 milyar doların üzerinde altın ithalatı gerçekleşti. Ülkemizde ise 2023 yılında üretilen altın miktarı 38 ton.

 

Altın ithalatı açığını kapatmak ve üretimi arttırmak için MTA altın rezervi araştırmaları yapmakta. Konya’da bulunan bu altın madeninin keşfedilme hikayesi ise bir hayli ilginç.

 

MTA ARADI İNGİLİZ MÜHENDİS BULDU

İngiliz altın firmasında çalışan bir mühendis karayolu ile Antalya’ya tatile giderken yol kenarında bir kayada gördüğü damar dikkatini çekti. Arabasını kenara çekip kayaç üzerindeki damarda incelemelerde bulunan mühendis bir örnek alıp firmaya incelemek üzere gönderdi.

İnceleme yapan İngiliz firması bölgede binde 6.5 – 9 arası miktarda altın ve gümüş bulunduğunu açıkladı. Dünya piyasasında binde 3’lük oran işletme açılması için ekonomik görünüyordu.

 

6 TON’A YAKIN ALTIN OLDUĞU DÜŞÜNÜLÜYOR!

Konya’nın Meram ilçesi İnlice mahallesinde bulunan bu maden de daha önceleri  Maden Teknik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA) tarafından yapılan açıklamada 5-6 ton civarında bir altın yatağı olabileceği aktarılmıştı. 2017 yılı sonunda bölgeye Eczacıbaşı Holding bir işletme kurarak bölgede altın arama faaliyetlerine başladı.

 

KONYA’NIN BU BÖLGELERİNDE DE ALTIN VARLIĞI TESPİT EDİLDİ!

Son yıllardaki altın aramaları ile Hüyük, (Kurşunlu-Sızma-Ladik) Selçuklu ve İnlice (Meram) bölgelerinde önemli altın potansiyeli olduğu tespit edilmiştir.

TÜRKİYE'DE KAÇ TANE AKTİF ALTIN MADENİ VAR?

Altın Madencileri Derneği'ne göre Türkiye'de 19 tane aktif altın madeni bulunuyor. Son 22 yılda ise 421 tondan fazla altın üretildi.

Türkiye altın madeni olan yerler ise şu şekildedir; Artvin'in Hot ilçesi, Balıkesir'in Çoraklık, Kubaşlar, Kızıltepe ve İvrindi ilçeleri, Çanakkale'nin Lapseki, Kirazlı, Küçükdere, Madendağ ve Akbaba ilçeleri, Eskişehir'in Kaymaz, Sivrihisar, Midi ve Mescitli ilçeleri, İzmir'in Ovacık, Efemçukuru ve Seferihisar ilçeleri, Kayseri'nin Kaş ve Öksüt mevkileri, Manisa'nın Sart ilçesi, Sivas'ın Bakırtepe ilçesi, Uşak'ın Kışladağ ilçesi altın madeni çıkarılan yerler arasında. Ayrıca, Ankara'nın Gicik ilçesi ile Hatay'ın Kisecikköy-Akıllıçay ilçelerinde de altın madenleri bulunuyor.

DİĞER HABERLER