Anasayfa Güncel Ekonomi Spor Siyaset 3.Sayfa Eğitim Yaşam Dünya Sağlık Teknoloji Bunları Biliyor musunuz?

Merinos Koyunları Bu Yöntemle Dördüncü Haftada Ayırt Edilecek!

02.04.2024 00:38:00
Koyun çiftliklerinde hangi hayvanın gebe olduğunun erken teşhisi, verimliliğin artırılması açısından büyük önem taşıyor. Ancak geleneksel yöntemlerle bazen gebeliğin erken dönemlerinde kesin sonuç almak mümkün olmuyor.

Şimdi ise iyi haber var! Ankara Üniversitesi araştırmacıları, Karya ve Konya Merinos ırkı koyunlarda yaptıkları çalışma ile gebelik belirteci bir proteinin dördüncü haftadan itibaren gebe ve gebe olmayan hayvanları ayırt etmeye olanak sağladığını keşfettiler.

Bu bulgu, gebeliğin erken evrelerinde daha kesin teşhis imkanı sunuyor. Böylece yetiştiriciler, dördüncü haftadan itibaren hangi koyunlarının gebe olduğunu bilebilecekler. Verimlilik artışının yanı sıra, sürü yönetiminde de önemli kolaylıklar sağlayacak bu yöntem yetiştiricileri sevindirecek!

Gebeliğin Belirteci Proteine Odaklanıldı

Bilim insanları çalışmada, gebelikle ilişkili glikoprotein olarak bilinen PAG'yi izledi. İlk haftalardan itibaren PAG seviyelerini ölçen araştırmacılar, dördüncü haftadan sonra gebe ve gebe olmayan koyunları ayırt edebildiklerini gördü. En önemli bulgu ise iki farklı koyun ırkının PAG profilinin paralel seyretmesiydi.

Gelecekte, koyun yetiştiricileri sürülerindeki gebe hayvanları dördüncü haftanın başından itibaren kolaylıkla belirleyebilecek. Hem planlamalar hem de bakımlar açısından önemli kolaylıklar sağlayacak bu pratik yöntem, verimi ve kaliteyi de artıracak.

 

 

DİĞER HABERLER