Anasayfa Güncel Ekonomi Spor Siyaset 3.Sayfa Eğitim Yaşam Dünya Sağlık Teknoloji Bunları Biliyor musunuz?

Meram Ziraat Odası 2020 yılını değerlendirdi

27.01.2021 12:37:00
Merkez Meram Ziraat Odası Başkanı Murat Yağız, Karatay, Selçuklu, Altınekin ve Cihanbeyli ziraat odası başkanlarıyla birlikte kameralar karşısına geçip 2020 yılını değerlendirdi, yeni yıldan beklentilerini açıkladı.
Merkez Meram Ziraat Odası Başkanı Murat Yağız, basın mensuplarıyla bir araya gelerek 2020 yılını değerlendirdi. Başkan Yağız, 2020 yılında çiftçilerin ciddi zorluklarla karşılaştığının altını çizerek “Küresel olarak yaşanan pandemi ülkemizde de birçok sektörü olumsuz etkiledi. Kapanan işyerleri nedeni ile işsizlik arttı. Bu süre zarfında tarımsal istihdam hiç aksamadan devam etti ve istihdamın lokomotifi oldu. 2020 yılında çiftçimiz üretime devam ederken kuşkusuz ciddi sorunlarla da mücadele etmek zorunda kaldı. Geçmişten gelen borçlara 2020 yılında yaşanan finansman sıkıntıları da eklenerek çiftçimizin kredi borçları arttı. Ayrıca son yıllarda yaşanan doğal afetler başta enerji olmak üzere yüksek girdi maliyetleri gibi sorunlarla da mücadele edildi” dedi.

“Tarımsal kuraklık gıda krizini getirebilir”
 2021 yılında pandemi süreci devam ederken bu olumsuz sürece birde küresel olarak yaşanan meteorolojik kuraklığın eklendiğini belirten Başkan Murat Yağız, “Doğal afetlerden birisi olan meteorolojik kuraklık önümüzdeki bir kaç aylık süreçte yeterli yağışlar olmazsa korkarız ki tarımsal kuraklık olarak kendini gösterecektir ve bunun bir sonraki adımı maalesef gıda krizi olacaktır. Ülkemizde yağışların önemli bir bölümünün düştüğü ekim kasım aylarında yağışlar normalin yüzde 50 altına düşerken ekimde sıcaklık rekor kırdı. Kuraklık böyle devam ederse bundan yeraltı ve yerüstü sularının olumsuz etkisi neticesi suya çok ihtiyaç duyan ürünlerden kaçış olabilir bazı ürünlerin arzında bu yıl sıkıntılar yaşanabilir” ifadelerini kullandı.

“Su ile ilgili tüm yatırımlar öne alınmalı”
Kuraklığın devam etmesi halinde tarımsal üretimde ciddi değişikliklerin görüleceğini söyleyen Yağız, “Sayın Cumhurbaşkanımız birkaç gün önce 150 adet yeraltı barajının 2023 yılına kadar tamamlanacağını kamuoyuna duyurdu Sayın Cumhurbaşkanımıza ve hükümetimize bu vesile ile teşekkür ederiz. Bu ve benzeri baraj gölet havzalar arası su transferi, sulama sistemleri, yatırımları sulama ilgili destekler gibi konular öne alınmalı yaşanabilecek tarımsal kuraklığın etkileri en aza indirilmelidir” dedi.

“Kredi borçlarında yapılandırılmaya gidilmeli”
Başkan Murat Yağız, konuşmasında çiftçilerin bankalara ve tarım kredi kooperatifine olan borçlarına vurgu yaparak “Çiftçimizin öteden beri devam eden kredi borçlarında kapsamlı bir yapılandırmaya gidilmeli çiftçimiz borç yükünden kurtarılmalıdır. Devam eden tarımsal teşvikler artırılmalı teşvikler üretim sezonu içerisinde zamanında ödenmelidir. Tarımsal teşvikler üretim sezonundan önce açıklanmalı çiftçimiz ne alacağını bilmelidir” diye konuştu.

Basın toplantısına Karatay Ziraat Odası Başkanı Rifat Kavuneker, Selçuklu Ziraat odası Başkanı Ali Küçükharmancı, Altınekin Ziraat Odası Başkanı Bekir Kağnıcıoğlu, Cihanbeyli Ziraat Odası Başkanı Veysel Akbulut’ta katıldı.            

DİĞER HABERLER