Anasayfa Güncel Ekonomi Spor Siyaset 3.Sayfa Eğitim Yaşam Dünya Sağlık Teknoloji Bunları Biliyor musunuz?

Malulen Emekli Şartları Nelerdir?

30.06.2021 14:48:00

Malulen Emekli Şartları Nelerdir sorusu özellikle iş yerinde çeşitli sağlık sorunları ile karşılaşmış olan kimselerin en sık yönelttiği soruların başında gelmektedir. İşte detaylar

Malulen Emekli Şartları Nelerdir? Bireyler her an bir tehlike ile karşı karşıya gelme ihtimali ile yaşamaktadır. Her ne kadar gündelik hayatın olağan akışı içerisinde bunu fark edemiyor olsak da her an bir durum ile karşılaşabilir ve neticede, sağlığımızı kaybedebiliriz.


Emeklilik İçin Ekstrem Durumlar
Ülkemiz sosyal devlet ilkesini benimsemiş bir devlet olduğu için bu gibi durumları değerlendirmeye almış ve bu konuyla ilgili yasal düzenlemeler geliştirilmiştir. Kamu ya da özel sektör olarak çalışma ortamı fark etmeksizin belirlenen yasal düzenlemeler tüm sigortalı çalışanları kapsamaktadır.

Bilindiği üzere çalışma hayatına girmiş olan her birey ülkemizin emeklilik sigorta sistemine dahil olmak durumundadır. Kişinin çalışmaya devam etmesi ve gerekli şartları sağlaması durumunda emekli olabilir. Ülkemizde emeklilik yaşı, sigortalı prim gün sayısı ve bunun gibi bazı unsurlar önceden belirlenmiştir. Ekstrem durumlar dışında, kişi belirlenen özellikleri sağlamaması durumunda emekli olamaz.

Emeklilik için ekstrem durumlardan biri, malulen emekliliktir. Malulen emeklilik, bir kişinin iş hayatında eski performansını sağlamasına engel olacak bir durumun yaşanmış olmasıdır. Kişi hastalık, yaşlılık ya da engel durumu nedeniyle eski performansını kaybetmiş olabilir. Bu durumda devlet, kişinin çalışmaya devam etmesindense emekli olmasının çok daha sağlıklı olacağı kanaatine varmıştır.


Malulen Emeklilik Şartları
Belirtildiği gibi belirli bir kaza sonucu engel durumu ortaya çıkmış ya da ciddi rahatsızlık yaşamış olan kişiler malulen emeklilikten faydalanabilme ihtimalini elinde bulundurur. Ancak tabi ki bunun için bazı şartların yerine getirilmiş olması gerekmektedir.


Malulen emeklilik şartları üzerinde bir araştırma yapacak olursanız karşınıza çıkacak olan ilk maddenin kişinin en az 10 yıl sigortalı olma şartı olduğunu göreceksiniz. Ancak malulen emeklilik şartı bununla da sınırlı değil. Buna ek olarak 1800 günlük prim ödemesi de aranan şartlardan bir tanesidir.

Tüm bunların yanında sigortalıda yüzde 60 iş gücü kaybı aranmaktadır. Bu şartları sağlamakta olan ve aynı zamanda kaza ya da büyük bir rahatsızlık gibi sorunlar yaşayan bireyler Sosyal Güvenlik Kurumu’na malulen emeklilik başvurusu yapabilir.

KONHABER / ÖZEL HABER

DİĞER HABERLER