Anasayfa Güncel Ekonomi Spor Siyaset 3.Sayfa Eğitim Yaşam Dünya Sağlık Teknoloji Bunları Biliyor musunuz?

Lösemi Nedir? Lösemi Tedavisi ve Lösemi Türleri

06.05.2021 01:08:00
Lösemi nedir, tedavisi nasıldır, türleri nelerdir? Gibi bilgileri bu makaleyi inceleyerek bulabilirsiniz.
Lösemi Nedir?

Lösemi nedir? Lösemi vücudumuzda bulunan beyaz kan olan hücrelerinde yer alan kanser türüdür.  Diğer isimleri ise kan kanseri ya da kemik iliği kanseri diye bilinmektedir.  Çocukluk döneminde kanserin yüzde 30 bu çağda daha sık görülmektedir. Kemik iliğinde daha çok kaynaklanmaktadır. Kemik iliği, kemiklerin içinde yer alan süngerimsi olan kırmızı ile beyaz kanın pıhtılaşmasına sahip trombositlerin üretildiği konum olarak bilinmektedir. Üretilen beyaz ve kırmızı kan hücreleri lenfoid ile myeloid isimli hücrelerin aşırı çoğalması veya kontrolsüz olması lösemi hastalığına sebep olmaktadır. Günümüzde 15 yaşındaki ve altı olan çocuklarda yaygın görülür.


Lösemi Tedavisi
Lösemi tedavisi günümüzde yaklaşık % 85 tedavi süreci başarılı geçmektedir. Lösemi teşhisi konulan çocuklarda hastalığın ne kadar riskli olup olmadığı gruplandırmaktadır. Riskli hastalarda daha uzun ve az riskli hastalarda daha az zamanda tedavi edilir. Lösemi tedavisi hastalarda öncelikle damardan ya da ağızdan kemoterapi ilaçları kullanılır.  Sinir sisteminde veya hasar bölge varsa daha çok büyümesini önüne geçmek için beyin omuriliğine de kemoterapi yapılır. Kemoterapi yanında verilen kan ürünleri ya da antimikrobil tedavi ve hastanın ruh sağlığını açısından tedavi süreci başarısı artırmaya etkilidir. Bağışıklık sistemini daha güçlü kansere yönelik ilaçları ile radyoterapi durumuna göre de hastalarda kullanılır.



Lösemi Türleri
Lösemi türleri hastanın ilerleyişine göre faklı şekilde ayrılır. Bunlar:

   Miyeloid veya lenfoblastik
Kanserin ilk çıktığı zaman beyaz kan hücrelerindeki değişikliktir. Miyeloid ya da lenfolastiklardır.

   Lenfositler
Daha çok viral denen enfesiyonlarla mücadele edilir.

   Miyeloid hücreler
Bu hücre daha çok vücudumuzda bulunan enfeksiyonlara karşı savaşmak ve parazitlere karşı mücadele etmek gibi işlevleri uygular.  Dokuların yayılmasını önler.

   Akut veya kronik
Akut çeşidi hastalarda belirtilerin ortaya çıkmasıyla hastanın durumu çok hızlı bir şekilde kötüleşir. Kronik olarak varsa bu belirtileri yıllarca sonra ortaya çıkar ama kronik olan daha yavaş ilerler. Lösemi hatalarda en çok görünen hastalık çeşidi akut lösemidir.
 

DİĞER HABERLER