Anasayfa Güncel Ekonomi Spor Siyaset 3.Sayfa Eğitim Yaşam Dünya Sağlık Teknoloji Bunları Biliyor musunuz?

Kredi Notu Sorgulama Nasıl Yapılır?

23.04.2021 00:34:00

 
Bireylerin finansal hareketliliğini takip ederek kayıtlara geçiren, arşivlediği bu bilgileri muhafaza ederek gerek görüldüğünde kişilerin kredi notları konusunda bilgi alındığı platform Kredi Kayıt Bürosudur. Bu platform sadece bireylerin finansal hareketliliğinin takip edildiği alan değil aynı zamanda şirket hesabı olan kurum ve kuruluşların da finansal hareketliliğinin takip edildiği bir sistemdir. Bireyler gibi şirketlerin de finansal hareketliliğinin yansıtıldığı şirketlerin de kredi notları belirlenmektedir.


Kredi Notu Neden Önemlidir?
İhtiyaç halinde gerek bireyler gerekse şirketler olarak bankalardan kredi talebinde bulunulur. Bu talep kişiye ya da şirketlere göre değişmektedir. Örneğin; Bireyler ev kredisi, araç kredisi, eğitim kredisi gibi taleplerle bulunurken, Şirketler daha fazla miktarlarda kredi talep edebilirler. Örneğin “Büyümeye Gitmek” olarak adlandırılan, yeniliklerle şirketi daha da büyütmek, şirket giderlerine destek amaçlı kredi talebinde bulunmak gibi örnekler daha da artırılabilir.
Gerek birey gerekse şirket olarak kredi talep ettiğinde ilk olarak kredi notuna bakılmaktadır. Kredi notları yüksekse yüksek miktarda kredi çekebileceği anlamına gelmektedir. Düşük ise kredi almak zorlaşmaktadır. Hatta kredi taleplerinin geri çevrildiği durumlar da vardır. Bunlar son 5 yıl içindeki geçmiş finansal hareketliliğindeki olumsuzluklardan kaynaklıdır.


Kredi Notu Hesaplama
Kredi notu aynı amaçla hesaplansa da her bankanın puanlama kriteri kendine özeldir diyebiliriz. Bazı bankalar daha katı ve net hesaplama yapsalar da bazı bankalar daha esnek puanlama yapabilmektedir.

- Kişilerin kredi kartı ve kredilerinin geri ödemelerdeki titiz alışkanlıkları %30
- Mevcut hesap ve borç durumu %25
- Sistemli ödemeler yaparak ikinci krediyi çekmek %20
- Kredi kullanım yoğunluğu %15
- Diğer faktörler %10


Kredi Notumu Nasıl Öğrenebilirim?
Kredi notunuzu E- Devletten, İnternet üzerinden ya da banka şubelerine giderek öğrenebilirsiniz.

- T.C. kimlik numarası ile E-Devlet sistemine giriş yapıp, arama alanına “Risk Raporu” yazarak ilerleyebilirsiniz. Böylece karşınıza gelecek olan “Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi Raporu” en ince ayrıntıları ile finansal hareketliliğinizin sonuçlarını bu alanda görebilir, tüm borçlarınızı, ödenmemiş faizlerinizi detayları ile öğrenebilirsiniz. Ayrıca son 10 yıl içinde finansal kuruluşlarla alakalı olarak yasal takibe intikal ettirilmiş olup tüm detayları ile borç durumunuz sergilenmektedir.
- Ayrıca İnternet üzerinden bazı siteler T.C. Kimlik numarası ile “kredi notu sorgulama” konusunda sorgulama yaparak sizi bilgilendirebilmektedir.
- Bir diğer alternatif ise banka şubelerine giderek ilgili kişi ile irtibata geçerek Kredi Notunuzu öğrenmek mümkündür.


Kimler Kredi Notlarını Daha Çok Sorgular?
Birden fazla bankadan kredi çeken ya da birden fazla bankadan kredi kartı kullanan kişiler hesap kontrollerini yapmakta zorlandıklarından, geciken geri ödemelerinden dolayı sıklıkla kredi notlarını takip etmek zorunda kalmaktadırlar.

- Halen farklı bankalardan kredi kartı ve kredi kullanırken Peş peşe tekrar kredi veya kredi kartı çıkartmaları finansal takibini zorlaştıracağından bu gibi kişiler kredi notlarını daha sık takip etmek durumunda kalırlar.

KONHABER / ÖZEL HABER

DİĞER HABERLER