Anasayfa Güncel Ekonomi Spor Siyaset 3.Sayfa Eğitim Yaşam Dünya Sağlık Teknoloji Bunları Biliyor musunuz?

Konya'yı seçildikten sonra ilk kez gördü! Konya'nın ilk kadın milletvekili kimdir?

04.12.2023 16:52:00
Bir asırlık geçmişe sahip cumhuriyette Türk kadınına seçme ve seçilme hakkı tanınmasıyla birlikte 1935 tarihinde yapılan genel seçimlerde, Konya ilk kadın milletvekilini seçti. Konya’nın ilk kadın milletvekili Bahire Bediz Morova oldu. Bahire Bediz Morova kimdir? Aslen nereli? Detaylar haberimizde…

1930 yılından itibaren önce belediye seçimlerine katılma, daha sonra köylerde muhtar olma ve ihtiyar meclislerine seçilme hakkı tanınan kadınların, milletvekili seçme ve seçilme hakkı, 5 Aralık 1934’te Anayasa ve Seçim Kanunu’nda yapılan yasa değişikliği ile tanındı. Ardından 1935 tarihinde yapılan genel seçimlerle tüm Türkiye’de milletvekilleri seçildi.


Konya’da 1935 yılı Genel Seçimi
1935 genel seçimlerinde Konya’dan 15 milletvekili seçilecektir. Kadınlara milletvekili hakkı verildiğinden birçok bayan halkevi ve CHF’ye (Cumhuriyet Halk Fırkası) kaydolmaya başlamışlardır. 


Müntehib-i sani seçimleri ülke genelinde ocak ayının sonlarına doğru tamamlanmıştır. Seçimlerin dönemin şartları gereği aynı gün yapılamamıştır. Mesela Sivas’ta 15 Ocak 1935 tarihi itibariyle müntehib-i sani (iki dereceli seçimlerde, seçilecekleri seçen ikinci seçmenlere verilen ad)  seçimleri tamamlanırken İzmir’de 18 Ocak’ta bitirilmiştir. Konya’da 17-19 Ocak tarihleri arasında, içinde 45 kadın adayın bulunduğu 233 müntehib-i sani seçilerek CHF’nin Konya Vilayet Başkanı Şevki Ergun’un imzasıyla ilan edildi.


Konya’dan gösterilen 15 Cumhuriyet Halk Fırkası milletvekili adayından biri de Bahire Bediz Aydilektir. Ayrıca Konya’nın 16.milletvekili adayı bağımsız olarak gösterilen Ali Fuat Cebesoy’dur.
Konya’da milletvekili seçimi 8 Şubat Cuma günü Belediye Sineması salonunda yapılmış; CHF adaylarının hepsi seçimi ittifakla kazanmışlardı.

 


Konya’nın ilk Kadın Milletvekili Bahire Bediz Morova Aydilek
1897 yılında Bosna’da doğan Bahire Hanım’ın babası Bedi Bey, annesi Hasbi Esma Hanım’dır. Ailesi bilahare Bosna’dan göç ederek Bolu’ya yerleştiğinden ilk ve ortaokul tahsilini burada yaptı. Bolu Kız Sanat Okulunda, resim öğretmeni olarak göreve başladı. 1927 yılında gözlerindeki bir rahatsızlık sebebiyle görevini bırakarak CHF ve Halkevi’nde hizmet vermeye başladı. 1930 yılında politikaya girerek, aynı yıl Bolu Belediyesi meclis üyesi seçildi.


Eşi ile birlikte, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü sıkça ziyaret eden Aydilek, Bolu’ya ziyaretlerinde de Gazi’yi evlerinde misafir edip ağırlamışlardır. Atatürk bu aileye olan muhabbetinden dolayı Aydilek Hanımefendi’ye “Bediz” adını verir. Bahire Hanım o günün hatırasına olarak ölene kadar her yıl aynı tarihte Bolu’nun ileri gelenlerine yemek vermiştir.


Atatürk’ün teşvikiyle, 5.dönem Konya milletvekili olmuştur.


Konya’yı hiç görmeden Konya milletvekili seçildi!
Konya ile herhangi bir bağı bulunmayan ve dahi Konya’yı hiç görmeden Konya milletvekili seçilen Bahire Hanım, Meclis’te temsil ettiği Konya’yı, seçilmesinden sekiz ay sonra teşrif edebilmiştir. Bahire Hanım 24 Eylül 1935 tarihinde Konya’ya gelmiştir.

 

DİĞER HABERLER