Anasayfa Güncel Ekonomi Spor Siyaset 3.Sayfa Eğitim Yaşam Dünya Sağlık Teknoloji Bunları Biliyor musunuz?

Konya ovasında büyük tehlike! Buğday tarlalarını hastalık vurdu

02.06.2023 11:09:00
Kulu ilçesinde yapılan incemeler sonucunda bazı arpa ve buğday numunelerinde kuraklık ve soğuk zararın olduğu tespit edildi.
Kulu İlçe Tarım ve Orman Müdürü Aykut Baran koordinasyonunda ilçedeki tarım arazilerinin takibi devam ediyor. Bölgede 89 arpa ve buğday numuneleri Ankara Zirai Araştırma merkezine gönderildi. 
'Kuraklık ve soğuk zararının yoğun düzeyde olduğu görüldü' 
Araştırmalar sonucunda ilçedeki tarım ürünlerindeki sararma ve kurumalara rastlanmış ayrıca kuraklık ve yoğun düzeyde soğuk zararı olduğu görüldü.

Kulu İlçe Tarım Ve Orman Müdürlüğünden yapılan açıklamada, " İç Anadolu bölgemizde hububat alanlarında sararma kuruma nedeniyle Ankara Zirai Araştırma Merkezine gönderilen 89 adet arpa ve buğday numunelerin yapılan incelemeler sonucunda; Hastalık etmenlerinin oluşturduğu zarardan daha çok kuraklık ve soğuk zararının yoğun düzeyde olduğu görülmüştür.

İç Anadolu Bölgesinde bazı illerde viral hastalık etmenleri ve fungal hastalık etmenleri oldukça yaygın olduğu tespit edilmiştir. Söz konusu viral ve fungal etmenlerin özellikle arpa ekim alanlarında oldukça yaygın olduğu görülmüştür.
Bitkilerde cüceleşme, köklerin gelişiminin zayıflaması (veya tamamen inhibe olmasına), bitkinin sararması, yaprakta çizgiler oluşturması ve seyrek dane oluşumuna sebep olduğu tespit edilmiştir.

Nisan ve Mayıs aylarında düşük sıcaklıklar ve zirai don olayları görülmüştür. Bitkilerde soğuğa karşı hassasiyeti arttırması da dikkate alındığında ilkbaharda bitki gelişiminin daha önceki yıllara kıyaslandığında, gelişimin geri kaldığı gözlemlenmiştir"denildi. Ertan Özkök/Kulu

DİĞER HABERLER