Anasayfa Güncel Ekonomi Spor Siyaset 3.Sayfa Eğitim Yaşam Dünya Sağlık Teknoloji Bunları Biliyor musunuz?

Konya’nın yöresel lezzeti: Köpük Helva

11.07.2022 21:23:00
Ünü ve tadı yurt dışa kadar çıkan Konya’ya özgü bir lezzet: Selçuklu ve Osmanlı mutfağının vazgeçilmezlerinden Ahırlı ilçesinin yöresel lezzeti ‘köpük helva’ vatandaşların tatlı tercihleri arasında ilk sırada yer alıyor.
Videoyu İzlemek İçin Tıklayınız...
 Konya’nın Ahırlı ilçesinin yöresel damak tadı olan ‘Köpük Helva’ Torosların eteklerinde zor şartlarda toplanan çöven otundan yapılıyor.

4 kuşaktır helvacılık yapan 51 yaşındaki Hasan Tugay, dedesinden öğrendiği köpük helva yapımını gelecek kuşaklara aktarıyor.  Tugay, Köpük Helva’sının yörede yetişen çöven kökü, şeker pancarı ve limon tuzu olmak üzere 3 ana maddeden yapıldığını söyledi.

Köpük helvanın yapılışı da bir hayli zahmetli. Çöven bitkisinin kökü önce küçük parçalara ayrılıyor ve su ile iyice temizleniyor. Temizlenen çöven kökleri daha sonra usulüne uygun bir şekilde kaynatılıyor.
 
Çöven, mikserde çırpılırken özel olarak imal edilmiş olan ocakta yöresel tabiri ile ‘dığan’ denilen derince bir kazan içerisinde toz şeker ve belirli oranda su ilave edilerek yeniden kaynatılmaya bırakılıyor.

Çövenden yapılmasından dolayı mide dostu gıdalar arasında yer alan ‘köpük helva’ hafif olması ile de zevkle tüketiliyor.

DİĞER HABERLER