Anasayfa Güncel Ekonomi Spor Siyaset 3.Sayfa Eğitim Yaşam Dünya Sağlık Teknoloji Bunları Biliyor musunuz? Resmi İlanlar

Konya'nın Kur'an Medresesi

09.12.2017 18:04:00
Darul Kurra yani Kur'an öğrenimi, hafız mektepleri ve kıraat tâlimi yapılan medreseler... Osmanlı döneminde Konya’da bulunan 11 Darul Kurra'dan geriye sadece bir tane kaldı. Polis karakolu olarak kullanılan Ali Efendi Darul Kurrası uzun gayretler sonucu asli görevine döndürüldü. Konya'nın kalbindeki o mekanda şimdi kurra hafızlar yetişiyor.
Videoyu İzlemek İçin Tıklayınız...
Osmanlı dönemlerinde gençlerin Kuran-ı Kerimi okuyup anlaması için medreseler kurulur oraya ilim tahsil etmesi için gönderilirdi. Birçok şehirde Darul Kurra isminde medreseler kuruldu. Konya’da o dönemde 11 tane Darul Kurra vardı. Şimdi onlardan geriye sadece Ali Efendi Darul Kurrası kaldı.

Hükümet Meydanında Şerafettin Camii'nin hemen yanı başında bulunan Ali Efendi Darul Kurrası daha önce kütüphane ve karakol olarak kullanıldı. Tarihi bina uzun uğraşlar sonucunda aslına geri döndürüldü. 

Konya İl Müftülüğü ve Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yapılan sınavda 10 din görevlisi hafızlık eğitimini taçlandırmak için Ali Efendi Darul Kurrasında eğitime alındı. 

Konya Müftüsü Prof. Dr. Ali Akpınar ve Kapı Camii baş imamı kurra hafız Ünver Güngör’ün himayesi altında öğrencilere ders veriliyor. 

Müftü Ali Akpınar konuyla ilgili yaptığı açıklamada "Osmanlı Eğitim Sisteminde 4 yaşından itibaren çocuklar sibyan mekteplerine, yani anaokullarına başlardı. Burayı bitiren çocuklar yine camilerin avlusunda kurulmuş olan iptidai okullarda, ardından medreselerde tahsil hayatlarına devam ederlerdi. Medreseyi tamamladıktan sonra eğer çocuk Kuran-ı Kerim'i baştan sona ezberlemek istiyorsa Darul Huffazlara (Hafız yetiştiren okullar) kaydolurlar ve oralarda hafızlıklarını tamamlarlardı. Bunların arasından seçilen öğrenciler, daha üst düzey eğitim almak için Darul Kurralara kaydedilirlerdi" dedi. 

Ali Efendi Darul Kurrası'nın Osmanlı'nın son dönemine kadar hizmet verdiğini ifade eden Akpınar, İstiklal Savaşıyla birlikte bu hizmetin bir ara durduğunu, aradan geçen dönemden sonra binanın Konya İl Müftülüğü olarak hizmet verdiğini anlattı. Akpınar "Bir süre çocuk kütüphanesi, müze ve karakol olarak da kullanılan binayı Allah'a hamdolsun ki aslına rücu ettirerek 2 yıl önce Darul Kurra olarak yeniden açtık" dedi. 


 

DİĞER HABERLER