Anasayfa Güncel Ekonomi Spor Siyaset 3.Sayfa Eğitim Yaşam Dünya Sağlık Teknoloji Bunları Biliyor musunuz?

Konya'nın ilk lisesi: Eğitimin inşaası bu binada

26.08.2023 10:16:00
Konya’nın en eski tarihi binasında devlet adamları, bilim adamları ve nice yazarlar yetişti. Mimari yapısı ve ihtişamıyla görenleri kendine hayran bırakıyor. Konya’nın hatta Türkiye’nin en eski okullarından biri Tarihi Konya Lisesi...
Mimarisi ve yetiştirdiği öğrencilerle Türkiye’de örnek gösterilen Konya Lisesi,  Osmanlı imparatorluğunun son dönemlerindeki Islahat Fermanıyla öğretmen yetiştirilmesi için açılmasına karar verilen dört liseden biri.
Çok sayıda devlet adamı ve edebiyatçı mezun oldu
Bölgenin ve ülkenin ilk okullarından olması dolayısıyla ülkenin geleceğine yön vermiş, Turgut Özal, Sadi Irmak gibi birçok siyasetçi, Ahmet Hamdi Tanpınar ve Tarık Buğra gibi edebiyatçılar, Tahsin Kesici gibi bilim adamları yetişti. 
1889 yılında kurulan ve yüz yılı aşkın süredir eğitime devam eden Konya Lisesi İlk olarak Osmanlı Dönemi’nde, Nizamiye Medresesinde, İdadi olarak eğitim vermeye başladı, tarih boyunca birçok isim değişikliğiyle günümüzdeki ismini aldı.
Osmanlı İmparatorluğuna birçok devlet binası ve abidesi yapmakla ünlü olan Mimar Muzaffer Bey, tekerlekli sandalyedeyken Konya Lisesini yapar. 24 derslikli, her dersliğin tavan yüksekliği 6 metre olan bina günümüze kadar dimdik ayakta ve halen eğitime devam ediyor.
Savaştan dolayı hiç mezun veremedi
Konya’nın en köklü okulları arasında bulunan Konya Lisesi birinci dünya savaşı başladıktan sonra eğitim hayatında aksamalar olan okulların başında geldi. Özellikle Konya Lisesi gibi büyük şehirlerdeki liselerin öğrencileri savaşa katılma çağrısına topyekûn katıldı. 1914 yılında başlayan Birinci Dünya savaşından 3 yıl sonra ve özellikle Çanakkale Zaferi’yle birlikte 1917, 1918, 1919 yıllarında hiç mezun veremedi. 

Ülkemize sayısız değer yetiştirmiş, mazisi olan köklü, seçkin eğitim ve öğretim kurumu olan Konya Lisesi, günümüzde aydın öğrenciler yetiştirmeye devam ediyor.

(Veli Şengül)

DİĞER HABERLER