Anasayfa Güncel Ekonomi Spor Siyaset 3.Sayfa Eğitim Yaşam Dünya Sağlık Teknoloji Bunları Biliyor musunuz?

Konya Gazeteciler Cemiyeti'nden Ankara çıkarması

21.10.2021 13:43:00
Konya Gazeteciler Cemiyeti yönetimi, Ankara’da bakan yardımcıları, siyasi partilerin genel başkan yardımcıları ve Konya milletvekilleri ile görüşerek, Konya özelinde hazırlanan ve basının güncel sorunlarının bulunduğu raporu ilgililerine sundu.
Videoyu İzlemek İçin Tıklayınız...
Kapsayıcı ve birleştirici bakış açısıyla oluşturulan yeni yönetimiyle Konya basınının kazanımlarını artırmak, Konya’daki gazetecilerin mesleki gelişimlerine katkı sunmak, birlik ve beraberlik ruhunu canlı tutmak adına çeşitli faaliyetler düzenleyen Konya Gazeteciler Cemiyeti, basının güncel sorunlarının çözümüne yönelik de çalışmalar yürütüyor. Bu kapsamda Cemiyet yönetimi tarafından hazırlanan ve Konya basınının sorunları, sorunlara ilişkin çözüm önerileri ve geleceğe dönük Meclis çatısı altında yapılabileceklere ilişkin bir perspektif oluşturulan rapor, Ankara’da gerçekleştirilen temaslar neticesinde ilgili birimlere iletildi. 

Önceki gün sabah saatlerinde Konya’dan Ankara’ya hareket eden ve içerisinde Başkan Sefa Özdemir’in yanı sıra Başkanvekili Lokman Koyuncuoğlu, Genel Sekreter Rasim Atalay, Başkan Yardımcıları Yaşar Toy, Erhan Dargeçit, Emrullah Nergiz ve Yönetim Kurulu Üyeleri Muhammed Gümüş, Mevlüt Boyalı, Zekeriya Sağlık ve Esat Ergener’in bulunduğu heyetin ziyaret programındaki ilk durak MHP Genel Başkan Yardımcısı ve Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı oldu.
MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, geçtiğimiz hafta, 280 sıra sayılı Kanun teklifinin görüşmeleri esnasında yaptığı konuşmada, yerel basının yaşadığı zorluklar ve ilanların tebliğine ilişkin süreç konusunda Meclis’te konuşma yaparak yerel basınının neden desteklenmesi gerektiği hususundaki kanaatini dile getirmişti. Teklifin 15. Maddesiyle, ilan yoluyla tebligat konusunda Vergi Usul Kanununun 104. Maddesinde yapılan değişikliğin sıkıntılı günler geçiren yerel basının önemli bir gelir kaynağını sona erdireceğini kaydeden Kalaycı, “Yerel basının vazgeçilmez bir kamu görevi icra ettiği dikkate alınarak, bu değişiklikten vazgeçilerek yerel basında ilan hükmünün korunması, hatta ilan limitinin 5 bin – 500 bin liraya yükseltilmesi uygun olacaktır” demişti. Yapılan ziyarette yerel basının varlığını sürdürebilmesi ve gelir kaybının önlenmesi adına ortaya koyduğu duruş nedeniyle Konya Gazeteciler Cemiyeti tarafından kendisine teşekkür edilerek, günün anısına hediye takdimi yapıldı. 
KALAYCI: BASIN BİZİM YOL ARKADAŞIMIZ
Konya heyetinin gerçekleştirdiği ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek sözlerine başlayan MHP Genel Başkanı ve Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, “Basının yerini ve kıymetini uzun uzadıya anlatmaya gerek yok. Basınımız, hem milletimizin gözü kulağı, hem de bizim. Siyaset arenasındaki bizim yol arkadaşımız sizlersiniz. Bu doğrultuda bizler basınımızın varlığını sürdürebilmesinden ve güçlü olmasından yana tavır alıyoruz” diye konuştu. Basının en önemli sorunlarından birinin de Basın Meslek Yasası olduğuna işaret eden Kalaycı, “Basın Meslek Yasası’nın da hızlı bir şekilde çıkarılması gerektiği kanaati, sizlerle yaptığımız istişareler neticesinde bizde de oluştu. Burada sizlerin görüş ve önerileri bize yön verecek ki, yaptığımız çalışmada doğru sonuç alabilelim” ifadelerini kullandı. 
KGC heyeti adına konuşan Başkan Sefa Özdemir de, Vergi Usul Kanunu’nda yapılacak olan değişiklik içerisinde yerel basını ilgilendiren ve büyük gelir kaybına yol açacak olan düzenlemenin geri çekilmesi konusundaki hassasiyetlerinden ötürü Mustafa Kalaycı’ya teşekkür etti. 
MEDYA İŞ GENEL MERKEZİ’NDE SOLUKLANDIK
MHP Genel Merkez Binası’nda yapılan görüşmenin ardından Konya Gazeteciler Cemiyeti Yönetimi, Medya-İş Sendikası Genel Merkezi’ni ziyaret etti. Medya – İş Sendikası Başkanı Sezai Ballı’nın konuğu olan heyet, yerel basının güçlü kılınması adına fikir teatisinde bulundu.
ŞAHİN: BASIN MESLEK YASASI ÜZERİNDE ÇALIŞILIYOR
AK Parti Genel Merkezi’ne de giden KGC heyeti, burada AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Konya Milletvekili Leyla Şahin Usta, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ ve Konya Milletvekili Selman Özboyacı ile görüştü. 
Genel Başkan Yardımcısı Leyla Şahin Usta’ya da raporu takdim eden KGC Başkanı Sefa Özdemir, gazete ve televizyonların kronikleşmiş sorunlarının çözüm beklediğine işaret etti. Yerel demokrasinin önemli mihenk taşlarından olan yerel basının sürekli kan kaybettiğini söyleyen Başkan Sefa Özdemir, “Her geçen gün kapanan yerel gazetelerin sayısı artıyor. Buna çözüm bulmamız gerekiyor. En önemli sorunlardan biri de Basın Meslek Yasası’nın olmaması. Yeni yasama döneminde yerel basını da kapsayacak olan yasal düzenlemelerin yapılması gerekiyor. Anadolu basınının varlığını sürdürebilmesi için, bu konu büyük önem arz ediyor. Ayrıca bu yasa, kimlerin gazeteci olduğunu da tanımlamalı. Özellikle internet medyası alanında denetimi de sağlayacak olan düzenlemeler acilen gerçekleştirilmeli” diye konuştu. 
Gazetecilik mesleğinin yasal bir zemin üzerine oturtulmasının ve bu anlamda bir yasanın çıkarılmasının önemli olduğunu söyleyen AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Konya Milletvekili Leyla Şahin Usta da, “En önemli konunun yerel basının ekonomik anlamda daha güçlü bir yapıya kavuşturulması gerektiği olduğunu düşünüyorum. Farklı kaynaklar kanalıyla basına gereken desteği vermemiz gerekiyor. Tabi gazeteci olarak tanımlayacağımız kişilere de belli kriterler koymak gerekiyor. Her önüne gelen kalem oynatmamalı. Ya da denetim mekanizmalarının çarkları daha iyi işlemeli. Özellikle bahsettiğiniz gibi sosyal medya bu anlamda denetim altına alınmalı. Bununla ilgili bir yasa üzerinde şu an çalışma yürütülüyor. Düşünce ve ifade özgürlüğünü de önlemeyecek biçimde çalışmanın tamamlanması için hassasiyet gösteriliyor” dedi. Ziyaretin sonunda Usta’ya hediye takdim edildi.
AK Parti Genel Merkezi’ni ziyaret kapsamında Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ da ziyaret edilerek, yerel basının güncel sorunlarını içeren rapor takdim edildi. AK Parti Konya Milletvekili Selman Özboyacı’nın da bulunduğu ziyarette Dağ, İnternet Yasası’nın hazırlık çalışmalarının titizlikle yürütüldüğüne işaret etti. 

BAKAN YARDIMCISI YILDIRIM: YEREL BASIN BİR OKUL, DESTEKLENMELİ
Ziyaret durağının üçüncü noktası ise Hazine ve Maliye Bakanlığı oldu. Kısa bir süre önce Hazine ve Maliye Bakan Yardımcılığı’na atanan Hamdi Yıldırım’a hayırlı olsun ziyaretinde bulunuldu. KGC heyetinin ziyaretinde konuşan Başkan Sefa Özdemir, “Hamdi Bey, Konya’nın yetiştirdiği önemli bürokratlardan. Uzun yıllar boyunca Ankara’da üst düzey yöneticilik yaptı. Hemşerimizin bu göreve layık görülmesi bizleri de mutlu etti. Kendisine yeni görevinin hayırlı olmasını diliyoruz” dedi. 
Konya heyetini ağırlamanın kendisini sevindirdiğini dile getiren Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Hamdi Yıldırım ise, “Medyanın bana göre en önemli parçası yerel basındır. Çünkü yerel basının misyonu diğerlerinden daha farklıdır. Yerel basın, yayınlandığı mahalde olup biten her şeye daha yakından bakar. Yerel değerleri korur. Bu yüzden yerel basının varlığını sürdürmesi gerekir. İlkeli ve doğru medya için basının desteklenmesi ve bu desteğin de bağımsız olması gerekir. Bunun altyapısını sağlamaya dönük çalışmalar devam ediyor. Bir okul olan yerel basın, bize de büyük kapılar açıyor, vizyon katıyor, bakış açımızı geliştiriyor. Kamunun doğru yönetilebilmesinin en önemli paydaşlarından birinin de yerel gazeteler olduğuna gönülden inanıyorum. Ayrıca gazetenin elle tutuluyor olması, arşiv niteliği taşıması da albenisini artırıyor. Dijital ortamda yer alması kadar basılı mecrada varlığını sürdürmesi de bu açıdan önemli. Meclisimiz de takip ettiğiniz üzere bu açıdan gereken çalışmayı yapıyor. Biz de sorunlarınızın farkında ve bilincindeyiz. Çözümü için gayretli olduğumuzdan kuşkunuz olmasın” diyerek sözlerini tamamladı. Bakan Yardımcısı Hamdi Yıldırım, konuşmaların ardından kendisine verilen hediyeyi kabul ederek, Konya basını ile hatıra fotoğrafı çektirdi. 
AKYÜREK: KONYA’DAKİ BİRLİKTELİK ANKARA’YA YANSIDI
Bakanlık ziyaretinin ardından rotasını TBMM’ye çeviren KGC heyeti, burada da Konya milletvekilleri ile görüştü. KGC heyeti, AK Parti Konya Milletvekili ve TBMM Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu Başkanı Tahir Akyürek’i, MHP Konya Milletvekili Esin Kara ile Kocaeli Milletvekili Saffet Sancaklı’yı, İYİ Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş’u ve Saadet Partisi Konya Milletvekili Abdülkadir Karaduman’ı ziyaret etti. 
Konya heyetini Meclis’teki odasında misafir eden AK Parti Konya Milletvekili ve TBMM Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu Başkanı Tahir Akyürek, “Öncelikle şunu belirtmeliyim ki, Konya basınının bir ve beraber olmasının yansımalarını biz Ankara’da da hissettik. Bugün bu birlikteliğin Ankara temasları gerçekleştiriyor olması Konya adına çok güzel bir mesaj. Bu durum biz siyasetçilere de güç veriyor. Hakikaten Konya basını erdemli ve karakter sahibi. Geçmiş yollarda Konya basınıyla kol kola vererek Konya’mıza hizmet etme fırsatını yakalamıştık. Tabi o dönem yapısal olarak bir bölünmüşlük vardı. Bunu engellemeyi çok arzu etmiştim ama olmamıştı. Yapısal bölünmüşlük fikri yapıya hiçbir şekilde yansımamıştı. Bu da işin güzel tarafıydı. Şimdi yeniden biraraya gelmek ve var olan güce güç katmak hakikaten Konya profili adını önemli. Bu açıdan sizleri tebrik ediyorum. Diğer yandan Konya dışından Konya’yı görebilmek için de yerel medyaya bakıyoruz. Kıymetinizi daha iyi anlıyoruz. Tüm samimiyetimle yerel basının daha güçlü bir yapıya kavuşturulması gerektiğini savunuyorum” dedi. Sohbet havasında geçen ziyaretin sonunda Akyürek, Konya basını ile hatıra fotoğrafı çektirdi.

DİĞER HABERLER