Anasayfa Güncel Ekonomi Spor Siyaset 3.Sayfa Eğitim Yaşam Dünya Sağlık Teknoloji Bunları Biliyor musunuz?

Konya'da kırmızı gökyüzü: Bulutların kırmızı ve pembe olması ne anlama gelir?

07.01.2024 09:37:00
Konya sabah saatlerine kırmızı ve pembe bulutlarla uyandı. Özellikle bulutların değişik renklerde olması akıllara deprem korkusunu getiriyor. Bulutlar üzerinden deprem tahmini yapılması doğru bulunmazken Bulutlar neden kırmızı ya da pembe oluyor? İşte detaylar…

Konya sabah saatlerinde kırmızı ve pembe bulutlarla uyandı. Genelde beyaz görülen bulutlar bahar ve kış aylarında kırmızı ya da pembe renkte de olabiliyor. Peki ama neden?

Bulutlar neden kırmızı olur?
Kırmızı, turuncu ve pembe bulutlar neredeyse tamamen gündoğumu ve günbatımında görülür ve atmosferin güneş ışınlarını saçmasıyla meydana gelir.

Bulutlar uzun ve saçılıma uğramamış güneş ışınlarını yansıtırlar ve o rengi alırlar. Bu etki birinin kırmızı bir spotu beyaz bir kağıda tutmasına benzer. Geniş, gelişmiş fırtına bulutları ile bu kan-kırmızısı bulutlar oluşturabilir.

Bulutlar neden pembe olur? 

Gökyüzünün kimi zaman pembe olarak görünmesinin sebebi araştırılıyor. Gökyüzü genellikle büyük şehirlerde yaşanan kirlilikten kaynaklı pembe görünmektedir. Yüksek basınçlı hava sistemlerinde; kirlilikten kaynaklı havadaki moleküllere parçacıklar eklenir.

(Veli Şengül)

 

DİĞER HABERLER