Anasayfa Güncel Ekonomi Spor Siyaset 3.Sayfa Eğitim Yaşam Dünya Sağlık Teknoloji Bunları Biliyor musunuz?

Konya’da Cuma namazına gitti işinden oldu! Mahkemeden emsal karar

27.10.2022 10:18:00
Mehmet Yetkin, Konya’da Cuma namazına gittiği gerekçesiyle işten çıkartılmıştı. Yetkin, şirketi mahkemeye vererek hukuk mücadelesi başlattı. Yerel mahkeme ‘inanç özgürlüğünün anayasada korunduğuna’ işaret edip davacı Mehmet Yetkin’i haklı buldu. Yetkin, “Artık insanların Cuma namazına gitmesine engelleyecek kimse yok. Bu Allah’ın bir emridir. İnsanlarda gitmesi gerekir artık anayasalda bir hak oldu” dedi.
Videoyu İzlemek İçin Tıklayınız...
Mehmet Yetkin, 2020’nın Aralık ayında bir akaryakıt istasyonunda tesis destek personeli olarak işe başladı. Yetkin, 5 ay sonra Mayıs ayında öğle saatinde Cuma namazı için iş yerinin yakınındaki camiye gitti.  Ancak tesis müdürü iş yerini izinsiz terk ettiği konusunda hakkında tutanak tuttu. Mehmet Yetkin’e işyeri tarafından önce idari izin verildi, ardından ise işten çıkartıldığı bildirildi. Yetkin, “Cuma günleri, Cuma saati geldiğinde gidiyordum. Cuma için izin istediğimde izin verilmedi. Cumaya gidip geliyorum ondan sonra beni işten çıkardılar. Mahkemeye gittim, müracaat ettim” şeklinde konuştu.
 
Ayrımcılık ve baskı uygulandığı gerekçesiyle Mehmet Yetkin bu kez hakkını savunmak için mahkemenin yolunu tuttu ve çalıştığı işletmeye dava açtı. Yerel mahkeme verdiği kararda ara dinlenme süresinde din ve vicdan özgürlüğü kapsamında kısa süreli işyerini terk eden işçiyi haklı buldu ve inanç özgürlüğünün anayasada korunduğuna işaret edip davacı Mehmet Yetkin’in ‘işe iadesi’ kararını verdi. Davalı şirket konuyu bu kez istinaf mahkemesine taşıdı.
 
İstinaf mahkemesinden de emsal bir karar çıktı. Bölge Adliye Mahkemesi 8. Hukuk Dairesi, Yetkin’i haklı bulup yerel mahkeme kararının usul ve yasaya uygun olduğuna ve istinafın reddine karar verdi. Bazı iş yerlerinde benzer sıkıntıların devam ettiğini belirten Mehmet Yetkin, mağdur olan çalışanların haklarını arayabileceklerini bir kez daha hatırlattı.
 
Tazminat kazanırsa bu parayı hayır kurumlarına bağışlayacağını belirten Yetkin, şöyle konuştu:
 
Yerel mahkeme bir karar verdi ve Cuma namazının suç olmadığını belirtti. Davalı şirket konuyu istinafa gitti. Karşı taraf istinafa gitti esastan reddedildi. Bu karar vatana millete hayırlı olsun. Emsal karar var elimizde. Artık insanların Cuma namazına gitmesine engelleyecek kimse yok. Bu Allah’ın bir emridir. İnsanlarda gitmesi gerekir artık anayasalda bir hak oldu. Elime ciddi para gelirse hayır kurumlarında değerlendiririm.

 

DİĞER HABERLER