Anasayfa Güncel Ekonomi Spor Siyaset 3.Sayfa Eğitim Yaşam Dünya Sağlık Teknoloji Bunları Biliyor musunuz?

Konya'da 2021 yılı ramazan ayı programları belli oldu

12.04.2021 12:51:00
Konya İl Müftülüğü, 11 ayın sultanı Ramazan-ı Şerif ile ilgili hazırlıklarını tamamladı. İşte Konya'da 2021 yılı Ramazan ayı programları...
2021 yılı Ramazan ayını idrak etmek üzereyiz. 13 Nisan 2021 Salı günü oruca başlanacak. Konuyla ilgili Konya İl Müftüsü Doç. Dr. Ali Öge basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

Müftü Öge yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

Bilindiği gibi Ramazan ayı manevi dinamikleri, toplumdaki tezahürleri ve Müslümanların ruh dünyasındaki etkileri bakımından çok verimli değerlendirilmesi gereken bir zaman dilimidir.

Ramazan ayı, dini duygu ve coşkunun yoğunlaştığı, fert ve toplum hayatında zihin ve gönül dünyasının yenilenme fırsatı bulunduğu bir dönemdir. Müslüman Türk halkının bu coşkuyu idraki ve yaşantısı her türlü takdirin üstündedir.
Bu anlayışla hareket eden müftülüğümüz il genelinde Ramazan'da yapılacak hizmetleri gözden geçirerek gerekli hazırlıkları yapmıştır bu hazırlıkları şöylece özetleyebiliriz:
Müftülerimiz, bay bayan vaizlerimiz, İlahiyat Fakültesi öğretim üyeleri, Selçuk Dini Yüksek İhtisas Merkezi öğretim görevlisi ve kursiyerleri, din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmenleri, emekli müftü ve vaizlerimizden oluşan 66 kişilik bir irşat ekibi ile Ramazan ayı boyunca cemaatimize hizmet vermeye çalışacağız. Oluşturulan bu inşat ekibi muhtelif camilerde bayan ve baylara vaaz ve irşat hizmetinde bulunacaklardır".

2021 yılı Ramazan ayı temasını “Şifa ayı Ramazan" 
Diyanet İşleri Başkanlığı,  2021 yılı Ramazan ayı temasını “Şifa ayı Ramazan" olarak belirledi. Bu itibarla; Ramazan ayında yapılacak vaazlarda bu yıl bu tema dikkate alınarak "Ramazan, şifa, oruç" konularına önemli oranda yer verilecek.

Tüm camilerde sabah, öğle veya ikindi vakitlerinde din görevlileri, hafız Kur'an kursu öğreticileri ve hafız İmam Hatip Lisesi öğrencileri; bayanlara ise bayan vaiz ve Kur'an kursu öğreticileri tarafından online mukabele okunacaktır. Mukabelelerde okunan kısımların özet mealleri, mukabeleden sonra verilecek.
Ramazan ayı boyunca 1882 camide mukabele okunacak
Konya'da 16 camide mahyalar asılarak Ramazan-ı Şerif'te tarihin derinliklerinden gelen bir gelenek tekrar yaşatılacak.

8 Mayıs 2021 cumartesi günü Kadir gecesi'nde 480 cami sabaha kadar açık kalacak.

Konya da yayın yapan televizyon gazete ve radyo yöneticilerinin talepleri halinde il ve ilçe müftülüklerinde görev yapan görevlilerin katılımlarıyla dini programlar icra edilecek.

Geçen yıllarda olduğu gibi bu yıl da Sabah ezanları orucun başlangıç vaktinde okunacağı için vatandaşların ezan başlar başlamaz yeme içmeyi bırakıp oruca başlamaları gerekmektedir.

Teravih ve vitir namazları evlerde kılınacak
Yatsı namazı normal vaktinde kılınacak. Salgın hastalık nedeniyle teravih ve vitir namazları evlerde kılınacak. Müftülük tarafından basılan imsakiyeler il müftülüğünden ve ilçe müftülüklerinden temin edilebilecek.

Camilerdeki vaaz mukabele programları cami girişlerinde ilan edilmek suretiyle cemaat bilgilendirilecektir.
Bu yıl fitre miktarı  28 TL
Bu yıl fitre miktarı Diyanet İşleri Başkanlığınca en az 28 TL olarak tespit edildi. Ancak fitre verirken bir kişinin sahur ve iftar da kendi yediği iki öğünlük yemek bedelini fakire vermesi daha uygun olacından diğer bir değişle herkes kendi hayat standartlarını dikkate alarak fitresini vermeleri gerekmektedir.

Ramazan Bayramı 13 Mayıs 2021 Perşembe günü
Bu yıl Ramazan ayı 30 gün olup Ramazan Bayramı 13 Mayıs 2021 Perşembe günü. Konya ağzına göre bayram namazı il merkezinde saat 6.14 de kılınacak. Ramazan öncesi her cami ve çevresinin genel temizliği yapılacak elektrik ve ses cihazları elden geçirilecek merkezi sistemin açık olduğu camilerde sesin rahatca dinlenebilecek kalitede olması sağlanacak.  Ayrıca camilerin havalandırılmasına ve klimaları cemaati rahatsız etmeyecek şekilde çalıştırılmasına özen gösterilecek.

Engelli vatandaşların camilere girebilmeleri ve cemaatle katılabilmelerini kolaylaştırmak için cami içinde ve dışında gerekli tedbirler alınacak. Engelli merdiveni olan camilerin listesi müftülüğün internet sitesinde yayınlanacak.
Ramazan boyunca ilçe müftüleri, vaizler ve diğer görevliler  hastane, hapishane, çocuk yuvası gibi yerleri ziyaret edecek. İhtiyaç sahibi öksüz, yetim, hasta, yaşlı ve fakir kimseler ile ilgilenilecek.

Bütün din görevlileri ve milletimizin Ramazan ayını tebrik eden Müftü Doç. Dr. Ali Öge konuşmasını Ramazan ayının vatanımız, milletimiz, İslam alemi ve bütün insanlık için hayırlara vesile olmasını yüce Allah'tan niyaz ederek tamamladı.

DİĞER HABERLER