Anasayfa Güncel Ekonomi Spor Siyaset 3.Sayfa Eğitim Yaşam Dünya Sağlık Teknoloji Bunları Biliyor musunuz?

KONTV muhabirinin gözüyle 15 Temmuz 2016... O gece Konya’da neler oldu?

15.07.2022 16:16:00
FETÖ'nün 15 Temmuz 2016'daki darbe girişiminde ortaya konulan şanlı direnişle işgalcilere geçit verilmedi. 251 vatan evladının şehit olduğu o geceyi KONTV Muhabiri Kemal Sayın sahada takip etti. Konya Valiliği, Mevlana Meydanı ve birçok fazla yerde ölüm pahasına görev yaptı. Kemal Sayın’ın gözünden o gece Konya’da yaşananlar.
Fetullahçı Terör Örgütü'nün darbe girişimi sırasında KONTV Muhabiri Kemal Sayın, o hain gecenin ilk dakikalarında Konya Valiliği önüne gitti. Hayatının en zor günlerinden biri olduğunu dile getiren Sayın, “15 Temmuz 2016 Cuma günü mesai bittikten sonra evlerimize gittik. O dönem Haber Müdürümüz Ahmet Akbıyık, WhatsApp grubuna ‘askeri kalkışma’ ile ilgili TV'nin alt yazısını gönderdi. Arkadaşlar bundan ne anlıyorsunuz dedi? Gruptaki diğer arkadaşlarımız, ‘Müdürüm darbe girişimi deniliyor’ dedi. Böyle olunca bizler görevimizin başına geldik.” diye konuştu.
'Televizyona geldiğimiz de Çevik Kuvvet Polisi barikat kurmuştu'

Evinden çıkarak darbe saatlerinin başladığı sıralarda KONTV’ye gelen Kemal Sayın, televizyonun önünde Çevik Kuvvet Polislerinin barikat kurduğunu dile getirerek, “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Bir grup askerin kalkışması. Bunlara izin vermeyeceğiz!” demesinin ardından Ankara'da F16’lar alçak uçuşa başlamıştı. Haber Müdürümüz Ahmet Akbıyık, her birimizi farklı konumlarda görevlendirdi. Ben de o gece müdürümüzün talimatı ile Mevlana Meydanı ve Konya Valiliğinde, diğer arkadaşlarımız da Askeri Hava Lojmanına ve Meram ilçesindeki Tank Taburu önünde görev aldı. Ben vardığım zaman meydanda hiç kimse yoktu. Bir an afalladım. Çünkü ilk defa bir darbe girişimiyle karşılaşıyordum ve ne yapacağımı açıkçası bilelemiştim. Telefonumdan olan bitenleri takip ediyordum. O sırada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan askeri darbeyle ilgili ilk açıklamayı CNN TÜRK Ankara Temsilcisi Hande Fırat'ın telefonu üzerinden yaptı ve halkı meydanlara davet etti. Yaklaşık 10 - 15 dakika sonra yaşlı bir amcanın Şerafettin Camii tarafından valilik binası önüne elinde Türk Bayrağıyla yalınayak tekbir getirerek koştuğunu gördüm. Sonra artık kalabalık artmaya başladı ve Valilik önü Mevlana Meydanına kadar kalabalıkla dolmuştu, o manzarayı görünce çok duygulandım” dedi.
'Meram tarafından tanklar geliyor denildiğinde Konyalılar geleceği varsa, göreceği de var diye tepki gösterdi’

Konya Valiliğinin önünde adım atılmayacak derecede insan kalabalığının olduğunu belirten Sayın, “Tankların sokağa çıktığı” söylentileri kalabalık arasında söylenmeye başlanmıştı. “Valilik tarafına geliyor!” deniliyordu. Valilik önündeki kalabalık ise “Hiçbir yere gitmiyoruz, burayı boş bırakmayacağız” diyip slogan atmaya devam etti. Saatler ilerlemiş gece 00.13’e gelmişti. Kapı Camiinde ve Selimiye Camiinde minarelerden selalar yükseldi. O an tüylerim diken diken oldu. Kalabalık tekbirler getiriyor bazı vatandaşlar ağlıyordu. Etkilenmemek elde değildi. Vakit ilerlemiş sabahın ilk ışıklarına kadar nöbetimiz devam etmişti. Valilik önünde kurulan küçük stant, Mevlana Meydanına kaydırılmıştı. Artık Konya’da toplanma yerinin adresi Mevlana Meydanı olmuştu. 28 gün boyunca demokrasi nöbetlerimiz burada devam etti. Milli birlik ve demokrasi gününe vazifemiz olan gazetecilik mesleği ile sahip çıktık. Milletin kanalı, millet ile birlikteydi. Darbeye milletçe geçit vermedik. O gece TÜRKSAT bombalandıktan sonra uydu yayınlarımız kesildi. Bizler karasal yayından yine devam ettik. Allah bir daha o geceleri ve o günleri bu aziz millete yaşatmasın. Varsın hainler yine işbirliği yapsınlar. Vatanına, bayrağına büyük bir vecd ile aşık polisi, askeri, vatandaşı bir araya gelmiş bir milleti kim yenebilir ki” şeklinde konuştu.

DİĞER HABERLER