Anasayfa Güncel Ekonomi Spor Siyaset 3.Sayfa Eğitim Yaşam Dünya Sağlık Teknoloji Bunları Biliyor musunuz?

İstanbul'da "Afete Hazırlıkta Engellileri Unutma" paneli

04.12.2022 17:44:00

İSTANBUL (AA) - Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Jeofizik Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi tarafından "Afete Hazırlıkta Engellileri Unutma" paneli YouTube'dan gerçekleştirildi.


Moderatörlüğünü TMMOB Jeofizik Mühendisleri Odası İstanbul Şube Yönetim Kurulu 2. Başkanı Baran Koruklu'nun yaptığı panelde, yerel yönetimler, üniversiteler ve STK'lerden uzmanlar, afette engellilerin sorunlarını ve çözüm önerilerini ele aldı.


Avcılar Belediye Başkanı Turan Hançerli, ilçede engellilerle ilgili yapılan çalışmaları anlattı.


3 Aralık Dünya Engelliler Günü vesilesiyle engellilerin konuşulduğunu belirten Hançerli, gelecek dönemlerde de engellilerin sorunlarının konuşulması gerektiğini söyledi.


Eskişehir AFAD İl Müdürlüğünde arama kurtarma teknisyeni olarak görev yapan Murat Akkurt da Engelsiz Yaşam Fuarından panele bağlandı.


AFAD'ın Eskişehir'de engellilere yönelik projelerini anlatan Akkurt, şu bilgileri verdi:


"Hiç görmeyenler için Braille alfabesiyle temel afet bilinci eğitimi hazırladık. Fuarda uzaktan eğitim portalı hazırladık. Deprem, sel, yangın öncesinde afet anında ve sonrasında ne yapmamız gerekiyor. Eğitim içerikleri, video ve animasyonlarımız var. Görmeyen bireyler için sesli kitaplarımız bulunuyor. Tüm içerikleri okuyarak, e-kitap olarak indirilebilir hale getirdik. Görme, işitme ve bedensel engelli bireylerin kendi kendine yetebileceği, kimseye ihtiyaç duymayacağı konteyner tasarladık. Konteynerin sunumunu gerçekleştireceğiz. Uluslararası standartlara göre hazırlandı. Bu AB projesi ve bitti. SMA hastalarının tahliyesine yönelik AB projesi de bir ay sonra bitecek. Demans ve Alzheimer hastalarına yönelik projelerimiz de var. Amacımız engelli bireylerin afetleri en az zararla atlatması ve kendi kendine yetebilmesidir. Bu projelerimizin çoğu AB'den ödül alıyor ve bu da bize gurur veriyor. "


İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı Engelliler Şube Müdürlüğünden sosyolog Kübra Yücel Yönlü, İBB'nin engelliler için hizmetleri ve projeleriyle ilgili sunum yaptı.


İBB'nin "CBS Engelli Haritası Projesi"ni anlatan ve videoyu paylaşan Yönlü, "Tabanımızda kayıtta olan engelli vatandaşlarımız ikamet adresleri üzerinden, haritada bunların yoğunluklarının çıkartılması suretiyle, bizde kayıtlı olan ve bizden hizmet alan engellilere çok daha iyi hizmet sunma amacındayız. Ama sadece iyi hizmet sunmak değil, buradaki temel hedefimiz acil durumlarda ya da afet ve acil durumlarında çok daha hızlı müdahale edilmesini istiyoruz." diye konuştu.


DİĞER HABERLER