Anasayfa Güncel Ekonomi Spor Siyaset 3.Sayfa Eğitim Yaşam Dünya Sağlık Teknoloji Bunları Biliyor musunuz?

İlk Televizyon Ne Zaman Yayına Başladı?

05.06.2021 11:44:00

1884 yılında ilk televizyon prototipi Paul Nipkow tarafından yapılmıştır. Yapılan prototip başarısız olmuş ve çalışmamıştır. Daha sonra Karl Ferdinand Braun televizyon üretti ve bu televizyon katot ışınları sayesinde çalışmaktaydı. Bu sayede televizyon gelişim göstermiştir. 1900’lü yıllarda televizyon sözcüğü kullanılmaya başlanmıştır.

İlk televizyon, 1923 yılında John Logie Baird tarafından Hastings kasabasında icat edilmiştir. Baird tarafından 1926 senesinde ilk televizyon görüntüsü icat edilmiştir. Kötü olan görüntü kalitesi zamanla Baird tarafından düzeltilmiştir. 1930’lu yıllarda televizyon elektronik eşya olarak satılmaya başlanmış ve insanlar tarafından dikkat çekici bulunmuştur. Led TV ve LCD TV teknolojisi, zamanında üretilen katot ışınları ile çalışan televizyonlar sayesinde oluşmuştur.
Televizyonun gelişimi sayesinde birçok teknoloji de gelişmiştir. Daha eski televizyonlarda kanallar televizyonlarda bulunan tuşlar ile değişmekteydi. İlk televizyon kumandası 1950’li yılların ortalarında icat edildi ve  insanların hayatlarına girmeye başladı. İlk icat edilen kumanda kablo ile televizyona bağlıydı. Daha sonralarda uzaktan kumandalar üretilmiştir. Eski televizyonlarda antene gerek duyarken insanlar artık gelişen teknoloji ile antene gerek duymamaktadır. Kötü hava şartlarında kesilen yayınlardan teknolojinin gelişmesi ve uzaktan uydu sisteminin gelişmesiyle insanlar uydunun gitmesi gibi problemlerden kurtuldular. Televizyon kanalları da zaman içerisinde çoğalmıştır. Eski zamanlarda tek bir kanaldan ve belli saat aralıklarında yayın yapılırdı. Şu an birçok kanal 7/24 yayın yapmakta ve insanların daha çok televizyon karşısında vakit geçirmesine neden olmaktadır. Eski televizyonlar daha çok siyah beyazdı teknolojinin gelişimi ile televizyonlardaki görüntülerde renkli görüntüler yayınlanmaya başlamıştır. Eski zamanlarda televizyonları mavi ekran ile kullanırlarmış. Bunun nedeni ise gelen zararlı ışınları engellemektir.


1936 senesinde Berlin Olimpiyatları televizyonda yayınlanmıştır. Cortina Olimpiyatları 1956 yılında 6 milyon kişi tarafından televizyondan izlenmiştir. Roma Olimpiyatları 1960 senesinde Avrupa’ya canlı televizyon yayını ile sunulmuştur. Tokyo Olimpiyatı 1964 senesinde uydu yayını sayesinde ilk kıtalar arası yayın yapılmıştır. Meksiko Olimpiyatı 1968 yılında ilk kıtalar arası canlı yayını yapılmıştır. Körfez savaşı naklen yayınlan ilk savaş olarak bilinmektedir. II. Dünya Savaşı sonralarında televizyon kullanımı yaygınlaşmıştır. Amerika 1950 yılında televizyonlarda renkli yayın yapmaya başlamıştır. Uydu aracılığı ile yapılan ilk yayın 1962 yılında Fransa’dan Amerika’ya gerçekleştirilmiştir.

Televizyon yayınları Türkiye’de ilk kez 9 Temmuz 1952 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi tarafından başlatılmıştır. Dünya’da ilk televizyon yayını 1929 senesinde BBC tarafından yayınlanmıştır. İlk renkli televizyon yayını ABD ülkesinde NBC tarafından 1954 senesinde yapmıştır. İlk düzenli televizyon yayına 1936 yılında İngiltere’de başlanmıştır. Türkiye’de TRT verisine göre 31 Aralık 1981 tarihinde ilk renkli program yayını yapılmıştır. Türkiye’de TRT ilk reklam yayınlarına 31 Ocak 1968 tarihinde  Ankara televizyonu yayına başlamıştır. Türkiye ilk deneme televizyon yayını denemesini Mahmut Tali Öngören’in konuşması ile Ankara Mithatpaşa Stüdyosu’nda başlamıştır. İlk başlarda haftada 3 kere başlayan yayınlar 1 yıl geçtikten sonra haftada 4 gün olmuştur.

Türkiye’de televizyonda ilk program yayını 1968 senesinde başlamıştır. Türkiye’de televizyonda ilk renkli yayın olarak Eurovion Şarkı Yarışması 1968 senesinde gösterilmiştir. Türkiye’de 1986 senesinde renkli yayınlar yapılmaya başlanmıştır. 1986 yılında 2. kanal yayın vermeye başlamıştır. Özel televizyon yayınları ise 1990 senesinde başlamıştır. 1994 senesinde RTÜK kurulmuştur.

Önemli bir ek not olarak ise ; 

İlk kurulan bölgesel televizyon Konya merkezli olup İç anadolunun tamamına karasal yayın  yapan KONTV 'dir. 10.06.1992 günü yayına başlamıştır. 

 

DİĞER HABERLER