Anasayfa Güncel Ekonomi Spor Siyaset 3.Sayfa Eğitim Yaşam Dünya Sağlık Teknoloji Bunları Biliyor musunuz?

Havucun merkezi Konya’da hasat sürüyor

23.06.2021 16:41:00
Havuç üretiminde Türkiye’de ilk sırada yer alan Konya’da hasat sürüyor. Tarlalardan toplanan havuçlar başta Avrupa ülkeleri olmak üzere çok sayıda ülkeye ihraç ediliyor.
Dünya’da havuç üretiminin büyük bölümü Avrupa Ülkelerinde yapılmakta ve her mevsim tüketilmektedir. Dünya’da Çin, Rusya, ABD, Polonya, Fransa, Japonya, İngiltere, İtalya, Almanya, Ukrayna, Hollanda ve Türkiye havuç üretiminde önde gelen ülkelerdir.

Konya İli havuç üretiminde Türkiye’de ilk sırada yer almaktadır. TÜİK 2020 verilerine göre; Türkiye’de havuç üretiminde 109.890 da alanın 50.373 dekarı Konya ilimiz sınırları içerisinde bulunmakta olup bu durum göstermektedir ki Türkiye’de havuç ekili arazilerin % 45.8’i, Türkiye’de üretilen havucun ise % 57.3’ü Konya ili tarafından karşılanmaktadır.
Tarıma elverişli 2,2 milyon arazide bitkisel üretimin yapıldığı Konya Ovası'nda, son yıllarda altyapı ve üretim ekipmanlarındaki gelişmeler havuç üretimini de ön plana çıkardı. Tarımda birçok ürünün arzında liderliği elinde bulunduran Konya'nın mor havuç üretiminde özellikle Ereğli ve Karapınar ilçeleri ön sıralarda gelirken sofralık havuç üretiminde ise Meram, Çumra, Altınekin ve Karatay ilçeleri gelmekte.
Son teknoloji ürünü tarım alet ve ekipmanlarıyla hasadı yapılan havuç, modern yıkama tesisinde işlemden geçirilerek paketleniyor. Tesislerde elden geçen ürün daha sonra pazarın yolunu tutuyor. Fiyatı ve rekoltesinden ötürü tercih edilen havuçta hasat, geçen ayın sonunda başladı.
Konya İlinde sofralık havuç üretiminin en fazla yapıldığı, birçok havuç işleme tesisi ile soğuk hava deposu bulunan ve havuç diyarı olarak bilinen Kaşınhanı Mahallesinden AB, Rusya ve Arap ülkelerine yoğun miktarda ihracat gerçekleştirilmektedir. 2020 yılında bölgemizde yapılan havuç ihracatının 30.893 tonu Konya İlinden, yaklaşık 130.000 tonu ise Mersin, İskenderun ve Edirne’den gerçekleşmektedir.

Kaşınhanı Mahallesi’nde insanlar geçimlerini tarımsal üretimle özellikle de havuç üretiminden sağlamakta. Havuç üretiminin bu bölgede lokalize olmasının en büyük nedeni bölgemizin toprak ve arazi yapısı ile yeraltı suyu bakımından zengin olması. Bu yüzden ülkemizde en kaliteli havuçlar bu bölgemizde üretilmekte. Zira havuç toprak yapısına bağlı olarak üretimin miktar ve kalitesinin arttığı bir üründür.
Ayrıca bölgemizde havuç işleme tesisi ve soğuk hava deposu bulunan işletmelerde her zaman havuç bulmak mümkündür. Haziran ayı ile gelecek senenin mart ayı arasında tarla sökümleri devam etmekte geriye kalan 3-4 aylık dilimde ise soğuk hava depolarında bulunan havuçlar satışa hazır bekletilmektedir. Dolayısı ile zahmetli ve zor bir tarımsal faaliyet türü olan havuç üretimi, depolama ve satış işlemlerinin yıl boyu devam ettiği faaliyetleri de kapsamaktadır.
Bu dönemde havuç tarlalarından ilk mahsuller hasat edilmiş olup yoğun miktarda Rusya ve AB ülkelerine ihracat gerçekleşmektedir. Şuanda oluşan havuç fiyatları üreticimizin yüzünü güldürmüş olup bundan sonraki dönemlerde de üreticilerimizin ihracat olanakları ile gelirlerini arttırması umuluyor.  (Konhaber)

DİĞER HABERLER