Anasayfa Güncel Ekonomi Spor Siyaset 3.Sayfa Eğitim Yaşam Dünya Sağlık Teknoloji Bunları Biliyor musunuz?

En sevilen kuruyemiş! Konya’da 40 bin ağaçtan rekor üretim

15.09.2023 12:14:00
Konya'nın Toroslar üzerine kurulu güzel ilçesi Hadim’de Antep fıstığı hasadı başladı. İlçeye bağlı Yağcı Mahallesinde yaklaşık 35 yıl önce ziraat mühendisi tarafından deneme amaçlı yapılan aşılama bugün mahalle sakinlerinin gelir kapısı oldu.
Yağcı Mahallesinde Antep fıstığı yetiştiriciliği her geçen yıl artıyor. Yüksek gelir sağlayan bu işi mahalleli severek yapıyor. Mahallede yaklaşık 40 bin Antep Fıstığı ağacı var.
İlkbahar ve yaz mevsiminde düşen yağışlar toprağı besledi. Bereketli bir hasat sezonu geçirmeyi bekleyen mahalle sakinleri topladıkları Antep Fıstıklarını yaş ya da kurutulmuş olarak satıyor. Evlerin çatı ve damlarına serilen fıstıklar özenle kurutuluyor.  
Alıcılar Gaziantep’ten geliyor
Yağcı Mahallesi Muhtarı Abdulkadir Uyanık bu yıl ağaçların oldukça bereketli olduğunu söyleyerek “ Mahallemizdeki 40 bin ağaçtan yaklaşık 30-35 ton Antep fıstığı hasat etmeyi hedefliyoruz. Mahalleli olgunlaşan fıstıkları toplamaya başladı. Yaş ya da kuru olarak satıyoruz. Alıcılar Gaziantep’ten geliyor. Bu yıl tam rakam açıklanmasa da toptan satışta 250-350 TL arasında kilogram fiyatı olacaktır. Mahallemizde Antep Fıstığı tek geçim kaynağı değil ama bütün sakinlerimizin fıstık ağacı var” dedi.
Hepsini satın alıyorlar
Hadim Yağcı Mahallesinde üretilen Antep fıstığı Gazianteplilerin dikkatini çekti. Menengiç ağaçlarına aşılanan fıstık ağaçlarının verim ve aroması çok beğenildi. Her yıl Yağcı Mahallesine gelen fıstık toptancıları hasadın tamamını satın alarak pazarlamak için Gaziantep’e götürüyor. (Tahir Yılmaz)

DİĞER HABERLER