Anasayfa Güncel Ekonomi Spor Siyaset 3.Sayfa Eğitim Yaşam Dünya Sağlık Teknoloji Bunları Biliyor musunuz?

Dijital Medya Çalıştayı'nda yerel medya konuşuldu

06.03.2021 14:21:00
Yerel, ulusal ve uluslararası medya, İstanbul Dolmabahçe’de dijital medya çalıştayında buluştu. Türkiye'den 81 il'den 1'er medya organının temsilen davet edildiği çalıştaya Konya'dan KONTV ve Konhaber.com davet edildi. Dijital medya çalıştayında konuşan KONTV Genel Yayın Yönetmeni Yaşar Toy, yerel medyanın ülke tanıtımına katkısını anlattı.
Yerel, ulusal ve uluslararası medya, İstanbul Dolmabahçe’de dijital medya çalıştayında buluştu. 
Dijital medya çalıştayında konuşan KONTV Genel Yayın Yönetmeni Yaşar Toy şu açıklamalarda bulundu: Sunduğu fırsatlarla ve tanıdığı imkânlarla günümüz iletişim anlayışına bambaşka boyutlar kazandıran dijital ağlar ya da dijitalleşme, insanlığı çepeçevre kuşatmış hayatımızın vazgeçilmezi olmuştur. Neresinden bakarsanız bakın, dijital ağların müdahil olmadığı hiçbir alanın kalmadığını görürüsünüz. Yeni iletişim teknolojileri özellikle 90’lı yılların sonunda kişisel bilgisayarların da gelişmesiyle gözle görülür bir şekilde şekillenmeye ve hayatı biçimlendirmeye başlamıştır. Bu süreç elbette her şeyi hızlandırmış, değişimi ve dönüşümü beraberinde getirmiş, dahası zorunlu kılmıştır. Yazılı basını olabildiğince gerilere atan hatta rafa kaldırma noktasına getiren, televizyon izleme ve radyo dinleme alışkanlıklarını değiştiren dijitalleşme, internet siteleri ve sosyal medya araçları ile iletişimi hızlı bir o kadar da kolay hale getirmiştir. İletişimde yeni bir yaşam alanı açılmış, ezberler iyiden iyiye bozulmuş, dünya bu yeni mecraların hakim olduğu bir sürece evirilmiştir.Dijital ortamların ve sosyal medya mecralarının ürünü olarak karşımıza çıkan kişisel kullanıcılar ise, aynı zamanda yeni bir medya sektörünün ortaya çıkması anlamına da gelmektedir. Kullanıcı kaynaklı  bu yeni tür, geleneksel medyanın da doğal olarak durum değerlendirmesi yapmasına kapı aralamıştır. Tüm bu olup bitenler hayatın akışına ivme kazandırıp hızlı bir döngüye neden olurken, anlık paylaşımlar ve çoklu etkileşim, dijital mecraları, sosyal medyayı ön plana çıkarmaktadır.”
"Yeni iletişim teknolojileri büyük önem arz ediyor"
KONTV Genel Yayın Yönetmeni Yaşar Toy: Yeni iletişim teknolojileri günümüzde sadece iletişimin bir parçası olmaktan çıkarak, ticaretin, siyasetin, eğitimin, kültür ve sanatın, eğlencenin ve tabi ki alış verişin bir aracı, toplumlara yön veren bir güç haline gelmesi açısından da önem arz etmektedir. Geniş anlamda ise sosyal medya mecralarının çeşitliliği ve herkese ulaşabilen farklı mecraların varlığı, yeni iletişim teknolojilerinin önemini daha da artırmaktadır.  Bu mecraların bir başka açıdan kontrolsüz mecralar olduğunun, güvenilirliğinin sorgulandığını bilgi kirliliğinin ve bilgi bombardımanın adresi olduğunu da ifade etmemizde elzemdir” dedi. 
Yerel medyanın ülke tanıtımına katkısı
Yerel medyanın ülke tanıtımına katkısı ile ilgili de açıklama yapan Toy, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Kalkınmanın yerelden başladığı gerçeğinden yola çıkarak, yerel medyanın başat bir rol üstlendiğini ifade etmek yerinde olacaktır. Mütevazi yapıları ve imkanları ile Anadolu’nun dört bir tarafında filizlenen yerel medya, dünden bugüne millet ve memleket menfaatine yayınlarla insanımızın duygularına tercüman olmuş, yine insanımızı şehrinden ve bölgesinden haberdar etmiş, bilgilendirmiştir. Yazılı, görsel ve işitsel medya yapılanmaları ile son 15-20 yıldır önemli mesafeler kateden yerel medya, aynı zamanda ana akım medyayı içerik ve haber olarak besleyen bir kaynak durumundadır. Yerel Medya ve mensupları, erişilebilen konumlarıyla çevresine 7/24 duyarlı olan, hemşerileriyle aynı dili konuşan, aynı yerden bakan, aynı beklentileri paylaşan kişiler ve kurumlardır. Bu durum elbette yerel medyanın avantajları ve öne çıkan özellikleri olmaktadır. Yerel Medya ete kemiğe büründüğü topraklardan güç alır ve muhataplarının sesine kulak verir. Yerel siyasetten ekonomiye, sağlıktan ulaşıma, tarımdan sanayiye, eğitimden belediye hizmetlerine geniş bir skalada uyarıcı ve denetleyici görevini ihmal etmeden adımlarına yön verir. Bizler ayağını yorganına göre uzatan, imzası olduğu her işin arkasında duran sektörün taşıyıcı kolonları görevini üstlenen medya emekçileriyiz. 
Şehirlerin geleneksel dokusunu ve ruhunu yansıtan yerel medya, tarih ve medeniyet beşiği bu toprakların, sosyal hayatından mutfak kültürüne, yöresel ürünlerinden coğrafyasına pek çok özelliğin ve güzelliğin gün yüzüne çıkmasında ve dünyaya servis edilmesinde önemli bir işleve de sahiptir. Edirne’den Kars’a sorumlu yayıncılık anlayışı ile faaliyetlerini yürüten yerel medya sunduğu farklı seçeneklerle gurbetçilerimizin de sıla hasretini dindirmekte, güvenilir bir liman olmaktadır.
Günümüzde yeni nesil medyanın ve dijital mecraların yaygın hale gelmesi ile zor günler geçiren yerel medya, geleneksel yapısını korumakla birlikte sürece kayıtsız kalmadan, gelişmelere ayak uydurabilmenin yollarını aramakta ve çok yönlü ihtiyaçlara cevap verebilmenin çabasını göstermektedir. Kıt imkânlarla ilerlemenin, ayakta kalmanın ve çözümler üretmenin yerel şartlarda hiç kolay olmadığını da bilmeyenimiz yoktur sanırım. Şartların iyileştirilmesi adına verdiğimiz mücadeleyi ise Anadolu Yayıncılar Derneği öncülüğünde sürdürüyoruz.
Emek olmadan yemek olmaz anlayışı nasıl doğru bir anlayışsa, yerel olmadan genel olmaz düşüncesinin de doğru bir yaklaşım olduğu kanaatindeyiz. Bu düşünceden hareketle ülke tanıtımına olan katkısını da yine yeni iletişim teknolojileri marifetiyle tüm dünya ile paylaşan yerel medya gerçeği gün gibi ortada durmaktadır.
Yerel Medya demek; evrensel mesajlarıyla ve ‘aynı dili konuşanlar değil, aynı duyguyu paylaşanlar anlaşır’ sözüyle dünyaya seslenen Hz. Mevlana ve Konya, Sütçü İmamla Kahramanmaraş, Şerife Bacıyla Kastamonu ,  Şahin Beyle Gaziantep, Nene Hatunla Erzurum, Seyit Çavuşla Çanakkale, Hacı bektaşla Nevşehir, Şehzadeler Şehri Manisa ve Amasya, Yiğidoları Aşık Veyseliyle Sivas, Serhat şehri Kars, Somuncu Baba ile Aksaray ve Malatya, Karamanoğlu Mehmet bey ile Karaman, Köroğlu ile Bolu, Seyyid Burhanettin ile Kayseri, Gakkoşlarla Elazığ, Tuzcuoğlu Memiş Ağasıyla Rize, Sancak şehri Trabzon, Kocatepe ile Afyon, Hacıbayram Veli ile Ankara, Sultan Fatih ile İstanbul demek, yerel medya Milli Mücadele ruhuyla Türkiye demek."

DİĞER HABERLER