Anasayfa Güncel Ekonomi Spor Siyaset 3.Sayfa Eğitim Yaşam Dünya Sağlık Teknoloji Bunları Biliyor musunuz?

Cumhur Başkanını Bahsettiği "Beşinci Kol" Nedir?

05.02.2021 19:21:00

Son günlerde pek çok kişinin aklında soru işareti bırakan 5. Kol faaliyeti nedir? Cumhur başkanının bahsettiği 5. Kol faaliyeti nasıl ilerlemektedir? Sorularıdır. Eğer siz de bu soruların yanıtını merak ediyorsanız, yazımızın tamamını okuyabilirsiniz…


Dünyada artık her şey değişiyor. Günlük yaşam, iş stratejileri ve hatta savaş stratejileri bile değişmektedir. İşte tam bu noktada 5. Kol faaliyetleri gündeme gelmiştir. Cumhur başkanı recep Tayyip Erdoğan 5. Kol faaliyetleri hakkında konuşma yaptıktan sonra herkesin aklında tek bir soru oluştu. 5. Kol faaliyetleri nedir?


5. Kol faaliyetleri, esasen bir tür savaş stratejisidir. Ama bunun ne kadar etik olduğu açık bir tartışma konusudur. Eskiden silahlarla yapılan savaşlar, 5. Kol faaliyetleri ile bambaşka bir şekil almıştır. Çünkü 5. Kol faaliyetleri, diğer savaş tarzlarına göre son derece sessizlik ile yönetilmektedir.

5. Kol  faaliyetleri, normal savaş stratejileri ile ele geçirilemeyen kitleyi veya bir devleti çeşitli propagandalar ile casusluklarla veya sabotaj gibi çeşitli faaliyetler ile ele geçirmek için yapılan bir tür gizli savaştır. Burada eskiden olduğu gibi silah veya ok kullanılmaz. Çünkü arık devir tamamen dijitale döndüğü için artık bir devleti yıkmak için silahtan daha güçlü stratejilere ihtiyaç vardır. Bu da ancak bir halkı ya da kitleyi, hükümete karşı doldurup,  hem ahlaki olarak hem de ekonomik olarak hükümete ve devlete zarar vermeye yönelik bir işlemdir. Bu tür alt yapılanma ile fiili savaşlar daha kolay bir şekilde kazanılacaktır.

Bu yöntemin bir türü soğuk savaş döneminde gayri savaş şeklinde kullanılmıştır. Biraz daha kılıf değişikliği yapılarak, günümüzde de kullanılmaya başlamıştır. Cumhur başkanı REcep Tayyip Erdoğan’ın bahsettiği 5. Kol faaliyetleri, normal savaşa göre daha sinsice olduğu için daha fazla zararlıdır.  Özellikle medyada bu tür savaş oyunları daha fazla görülmektedir.

5. Kol faaliyetleri, emperyalizmin hedeflerine ulaşabilmekleri adına yaptıkları gayrimeşru savaş faaliyetleridir. Burada yapılmak istenen halkın algıları ile oynamak ve gerekirse halkın değer yargılarını değiştirmektir. 5. Kol faaliyetlerine örnek vermek gerekirse, örneğin Türkiye’nin kendi topraklarını korumak adına almış oldukları savaş aletleri için ‘’ S – 400’leri iade edelim, başımıza bela olacak’’ şeklinde bir algının oluşmasıdır. Yine esasen Türkiye’nin kendi topraklarını korumak adına Suriye’nin kuzeyinde PKK’ya karşı verdiği mücadeleyi ‘’ YPG bize mi saldıracak, sınırımızda YPG’nin olmasından rahatsız olmayız’’ gibi çeşitli düşünceler ve söylemler asında hepsi birer 5. Kol faaliyetleridir.
 
 
 
 

DİĞER HABERLER